Днес се навършват 12 години от трагедията в Кербала

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
11:28 / 27.12.2015
3431
Навършват се 12 години от нападението на българската военна база "Индия" в град Кербала, при което загиват петима наши военнослужещи от състава на многонационалните сили в Ирак. Пред Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм, който се намира в Карлово, военнослужещите от 61-ва Стрямска механизирана бригада ще отбележат тъжната годишнина.

От 11.30 часа ще се проведе панихида и ритуал по поднасяне на венци и цветя пред "Паметника на загиналите в борбата срещу световния тероризъм".

На 27 декември 2003 година, в 12.45 ч местно време (11.45 ч българско) кола-цистерна се взривява в близост до оградата на район №1 (Индия), където е щабът на българския батальон. Тя пробива загражденията и гръмва. Причинява големи разрушения в лагера. В резултат загиват четирима български военнослужещи: капитан Георги Христов Качорин - командир на рота, старши сержант Иван Христов Инджов - командир на отделение, младши сержант Антон Валентинов Петров - командир на отделение, редник Свилен Симеонов Киров - мерач.

Разрушена е и сградата на щаба на батальона. Бойците от район "Индия" са евакуирани в друг район. Ранените 27 бойци са евакуирани в Багдад - в полската дивизионна болница в Бабил и в медицинския пункт в българския батальон. На 28 декември 2003 г. обаче, въпреки положените в болницата в Багдад грижи, умира и пети български боец - лейтенант Николай Ангелов Саръев.


Източник: агенция "Фокус"

Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Анна-Мария е новата Царица на розата 
Искат промени в шофьорските курсове заради тежките катастрофи нап...
Обмислят нови обезщетения при пенсиониране
Техническа грешка на матурата по БЕЛ
"Хайде", "боя", "ерген" не са български думи
Важна информация за изборите в чужбина


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).