Днес е Архангеловден

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (3)
06:30 / 08.11.2011
3856
Днес отбелязваме Деня на Свети Архангел Михаил или както е по-известен - Архангеловден. Православна църква почита Деня на Светите Ангели и най-вече на Архангел Михаил, вожд на небесните сили в борбата им срещу духовете на мрака и злото. В църковния и народния български календар Архангеловден е най-големият есенен празник след Димитровден. Светецът символизира тържеството на доброто, светлината и справедливостта. В църковната иконография е изобразен с копие в ръка, тъпчещ с краката си дявола. В българската народна традиция Архангеловден се свързва с почитта към мъртвите и душата на човека. На Св. Архангел Михаил се е паднала задачата да отделя душата на човека от тялото, затова в съботата преди празника се прави Архангелова задушница, една от трите големи задушници през годината.

На Архангеловден празнуват Ангел, Ангелина, Михаил, Михаила, Гавраил, Радка, Радко, Рангел, Райчо, Райна, Огнян, Пламен, Емилия, Емил, Милен.

Plovdiv24.bg честити празника на всички именници с пожелания за здраве и много успехи!


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Полицията търси съдействие за установяване на самоличността на мъ...
50-годишна намери и върна чанта с голяма сума пари
Жена роди на паркинга на болница
Земеделски производител от Шипка: Цялото поле е пълно с трупове с...
Сачева след срещата с ДПС: Имаме сходство
Добра новина за заплатите на българите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).