
ЗАРЕЖДАНЕ...
Диетолог: Колбасите и кренвиршите нямат общо с месото | ||||||
| ||||||
Според нея една от причините е повишената информираност за факторите, които допринасят за доброто здраве. "Счита се, че хлябът е нашата национална храна, но тя е въглехидратна храна. Всеки информиран човек знае, че когато предозира с хляба, той става риск с по-високо енергиен внос. Затова го ограничаваме", обясни проф. Байкова пред Bulgaria ON AIR. "Широкоразпространена е тенденцията с риска за прием на глутен. В последните години житото промени леко състава си. Имаме внос на пшеница от други държави. Организмът често създава нетолерантност към глутена и изработва антитела. Тези антитела атакуват щитовидна жлеза, кожа, лигавица на червата... Хората с автоимунни заболявания ограничават приема на глутен", посочи още диетологът. Проф. Донка Байкова изтъкна, че картофите са богати на нишесте и хората, които правят ограничителни диетични режими, са наясно, че полизахаридите на картофите са рискови по отношение на контрола на кръвната захар. Ограничихме количествата и на козунака, това е много здравословна тенденция, посочи специалистът. Доц. Байкова е на мнение, че няма нищо лошо в увеличената консумация на месо. "Анкетираните хора казват, че за тях колбасът и кренвиршът са месо. Не, те нямат общо с чистите натурални меса. Замествайте консумацията на меса с риба и бобови храни, ядки, семена", коментира още тя. От думите на диетолога стана ясно, че здравият възрастен човек може да консумира до 3-4 яйца на ден по Великден. Хората с повишен холестерол - по половин яйце на ден. В количеството на жълтъка е съсредоточено съдържанието на холестерол, обърна внимание доц. Байкова. |
За контакти:
тел.: 0886 59 82 67
novini@plovdiv24.bg
гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg