Десислава Атанасова: Правителството със заем от 1 млрд., а няма 700 000 лв. за 50 онкоболни жени

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (11)
11:21 / 25.09.2013
4657
След като това правителство взе заем от 1 милиард лева, толкова ли няма 700 000 лева да даде за спасяването на 50 човешки живота на български жени, които са съпруги и майки? Това попита бившият здравен министър Десислава Атанасова във връзка с отказа на Здравната каса са поема скъпи животоспасяващи лекарства на онкоболни жени.

"За съжаление се повтарят практиките, на които всички български пациенти бяха свидетели при управлението на БСП в предходния им мандат. Все още не сме забравили, че за първи път тогава един български пациент, който за съжаление не е вече между живите, осъди българската държава за това, че нямаше достъп до лекарства за лечение на онкологично заболяване. Това не е прецедент и вече сме виждали как управлява БСП, и Министерство на здравеопазването, и НЗОК. Всеки ден това управление и на Румяна Тодорова, и на Таня Андреева води до загуби на човешки животи", заяви Атанасова.

Според Атанасова решението на касата от понеделник е точно в тази посока - отново се лишават около 50 български пациенти от животоспасяващо лечение.

"Надявам се, че ще има остра реакция от всички - не само от пациентските организации, но и от лекарския съюз, защото именно лекарите са призвани не само да дават лечение на своите пациенти, но и да им дават сили в борбата с това зловещо заболяване", каза ексминистърът от ГЕРБ.

По думите й за 2013 г. системата на здравеопазване разполага с най-големия бюджет - 3,4 милиарда лева. "Вчера бяха разблокирани около 270 милиона лева от резерва на здравната каса. 243 милиона от тях ще отидат за болнично лечение и за покриване разходите на болниците. В същото време се отказа да се платят 700 000 лева за 50 български жени", възмути се Атанасова.

Тя прогнозира, че министър Андреева няма да достигне едногодишен мандат, а Румяна Тодорова няма да достигне мандата на предшественика й д-р Цеков.

Източник: btv


Виж коментарите (11)
Още новини от Национални новини:
Над 2 млрд. лева дължим на банките
От мрежата: Колоната е около 12 км, хората пият кафе край пътя
Георги Господинов се сбогува с Пол Остър
Пътуването с автобус - удобно само за хора под 170 сантиметра
Депутатът с осемте самолета вече не е част от ПП
"Ние, потребителите": Скандална нелоялна практика на туроператор


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).