Депутатите отказаха да увеличат парите за майките на 420 лв.

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (9)
15:41 / 02.03.2016
5948
Парламентът отхвърли предложението размерът на обезщетението за отглеждане на дете от една до двегодишна възраст да се обвърже с минималната работна заплата - 420 лв. в момента. 

Сега за втората година от отглеждането на детето работещите жени взимат само 340 лв. на месец (през първата година те получават 90% от дохода, върху който са се осигурявали последните две години преди раждането).

Промяната в Кодекса за социално осигуряване беше отхвърлена на първо четене с 57 гласа "за", 2 "против" и 80 въздържали се, предаде БТА.

Според вносителите за увеличението на обезщетението за майчинство ще са необходими около 19 млн. лева годишно, тъй като по данни на Националния статистически институт броят на осигурените лица, които получават обезщетение за отглеждане на дете от една до двегодишна възраст е около 39 хиляди.

Мариана Тодорова от АБВ посочи, че парите трябва да бъдат насочени към строителство на детски градини и ясли, а не да се поощрява дългото оставане вкъщи, защото младите майки остават твърде много време извън пазара на труда.


Виж коментарите (9)
Още новини от Национални новини:
Опасна търговия с лекарства се завъртя в интернет
Заради проблем със сайта на тотото Министерството започва проверк...
Бойко Борисов: Ще правим правителство с ПП-ДБ, но този път ние ще...
Радев от аудиенцията във Ватикана: Срещата с президента на РСМ тр...
Минималната почвена покривка през Кампания 2024: Ще има само един...
Четири коли се врязаха в мантинелата на АМ "Тракия", задръстванет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).