Депутатите отдъхват 25 дни за Коледа и Нова година

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (4)
08:49 / 26.11.2015
3723
Дълга 25-дневна ваканция чака народните представители за коледните и новогодишните празници. Тя ще им позволи да стегнат куфарите както за далечни екзотични дестинации, така и за ски екскурзии до топ зимни курорти.

Значително по-голямата почивка за депутатите в сравнение с останалите българи, които ще имат по 4 неработни дни за Коледа и за Нова година, е гарантирана в правилника на Народното събрание. Той предвижда парламентът да няма заседания от 22 декември до 10 януари. 

На практика обаче избраниците ще работят за последно през тази година на 18 декември - петък, и ще се върнат пак на работа чак на 13 януари - сряда. Бонусите от допълнителни почивни дни идват заради факта, че парламентът няма заседания в понеделник и вторник, както и през уикендите.

"Справяме се добре със законодателната програма, всичко върви по график, така че няма да се налага съкращаване на парламентарната ваканция", обясни зам.-председателят на НС Димитър Главчев. 

За да избегне опасностите от среднощни заседания заради бюджета за догодина обаче, ръководството на парламента е в готовност за ударни извънредни заседания всеки вторник до ваканцията. Такова със сигурност ще има другата седмица, като преди него в понеделник бюджетната комисия ще подготви основната сметка на страна за догодина за второ четене в пленарната зала. Така следващата седмица ще бъде посветена основно на държавния бюджет и тези за Държавното обществено осигуряване и НЗОК.

Другият ключов въпрос, който народните представите трябва да отметнат до ваканцията си, са промените в Конституцията, свързани със съдебната власт. Утре те ще бъдат разгледани на второ четене от ресорната временна комисия, а на 9 декември ще бъдат обсъдени и в пленарната зала, предвижда предварителния график за законодателната дейност на депутатите. 

За да бъдат окончателно приети промените в Конституцията обаче, трябва да минат и през трето гласуване. Поправките в Изборния кодек обаче ще останат за догодина, въпреки че вицепремиерът Томислав Дончев настоя за спешни промени след хаоса на местния вот.


Източник: в. "Монитор"

Виж коментарите (4)

Още по темата (202):
23.11.2016 Коледен базар отново ще радва пловдивчани - вижте къде
12.03.2016 Премахнаха ледената пързалка от Центъра
01.03.2016 Ледената пързалка прокапа, водата стигна до ул. "Иван Вазов"
13.01.2016 Приключи кампанията "Деца помагат на деца" в "Южен"
13.01.2016 Пловдивчанин пострада след обстрел от римски свещи
11.01.2016 Започна демонтажът на коледната украса по Главната
Още новини от Национални новини:
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Българинът с присадено сърце и бъбрек, покорил Килиманджаро, влиз...
Любо Ганев: Медиите и спортът ще са засегнатите от промените в ре...
Тагарев призна за SMS-и на Борисов
Порязаха някои пенсионери за Великден
Спешна помощ на плажа с джетове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).