Даде 450 евро за квадрат в луксозна кооперация, сега го продава за 850 евро

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
10:24 / 09.03.2024
8252
Експерти смятат, че празните жилища в София са 30 процента, с което българската столица може да претендира за световен лидер. Брокери, запознати в детайли с имотния пазар в Кърджали, пък са категорични, че "тъмните прозорци“ са доста над 30 на сто. През годините за квартал "Възрожденци“ се използваше изразът "призрачни блокове“ заради явлението "гурбетчията купува, но не живее в него“.

"Бългapинът вяpвa в cтoйнocттa нa имoтитe. B гpaдoвeтe имa гoлям пpoцeнт нeзaeти жилищa - 20-25%, зaщoтo xopaтa ca инвecтиpaли пapитe, нo нe oтдaвaт имoтитe пoд нaeм“, твърди Дeян Bacилeв, зaм.-пpeдceдaтeл нa Acoциaциятa нa ĸpeдитнитe пocpeдници в Бългapия, цитиран от Вlооbmеrg tv.

Цените на жилищата продължават да се покачват, въпреки че вече трета година се говори за "балон", който е пред спукване. През януари 2015 г. тристаен апартамент в столицата се е продавал средно за 80 000 евро, а в момента средната цена е с над 100 000 евро по-висока, показват данните на платформата Homeheed, която събира и обобщава информация за сделките от сайтовете за недвижими имоти.

През януари т.г. тристайните апартаменти са се продавали за около 187 000 евро, а двустайните - около 124 000 евро, каза в предаването "(О)позиция“ на "Сега“ Васил Люнчев, основател на Homeheed. Парадоксално е, че населението на София не расте, дори е намаляло с 10-20 хиляди през последните 10 години, в същото време се строи усилено и броят на жилищата вече е достигнал 700 000, а цените вървят нагоре.

"Това е феноменът "тъмни прозорци", който в България е достигнал невиждани мащаби", твърди Люнчев. В столицата има около 200 000 заключени жилища - там не живеят нито собственици, нито наематели, нито роднини или приятели, необитавани са. По света това явление обхваща 9-10% от домовете, а у нас процентът е около 30%, посочва експертът.

"Ако сте придобили апартамент в центъра на Кърджали за 450 евро на квадратен метър през 2017-2018 година, а такива оферти имаше в новостроящи се луксозни кооперации, то днес без проблем може да го продадеше за 750 евро/кв.м. и дори за 850 евро/кв. м.“, отбелязва местен брокер. Той е убеден, че в процентно изражение Кърджали изпреварваше София по "тъмни прозорци“ до 2021 година, сега столицата може да е по-напред.

"Нашите хора, които работят на Запад върнаха огромни средства в Кърджали и ги инвестираха в имоти. Днес тенденцията си я има пак, макар и не толкова мащабна“, допълва специалистът.

В собствено жилище у нас живеят 92,5% от домакинствата, а 4,4% ползват жилище, без да плащат наем. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ). Второ жилище пък притежават 8,9% от домакинствата у нас, сочи още официалната статистика.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Нов хазартен оператор стартира до дни
Спасиха новородено с коклюш
Диана Русинова: Мислят си, че хубавите коли и многото пари ги паз...
Диян Стаматов: Има мъничко светлина в образователния тунел
Две баби се сбиха, едната е в болница
Има задържан след автомелето с ранени край "Маказа"


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).