ДКЕВР: Възможно е съществено увеличение на цената на тока

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (37)
13:36 / 17.01.2012
4048
Председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев съобщи, че е възможно сериозно увеличение на цената на тока. По думите му факторите за това са няколко - заплахата за България за квоти вредни емисии, стачката в "Мини Марица-изток" и поисканото от НЕК увеличение на електрическата енергия с 4%.

Повече от една седмица стачка в "Мини Марица - изток" ще разстрои работата на централите и ще се отрази на цените, а при повече от месец цената на електроенергията ще трябва да се вдигне поне с 10% от 1 юли 2012 г., каза пред журналисти Ангел Семерджиев.

Всички споменати фактори можели да доведат до оскъпяване на електричеството с между 10% и 15% от 1-ви юли тази година. Ангел Семерджиев уточни, че предстои да се правят изчисления и не се ангажира с други прогнози.

Евентуалното увеличение ще е необходимо, за да може да се компенсират допълнителните разходи на НЕК, обясни Семерджиев. Цялата електроенергийна система няма да може да влезе в добър ритъм след един такъв период, уточни той. По думите му процентът на увеличение на цените, ще зависи както от потреблението, така и от продължителността на стачката. Ако стачката е по-кратка, може би изобщо няма да се отрази върху цените, единствено трябва да се натоварят самите мини да осигурят същия запас.

"Мини Марица - изток" осигуряват енергийни въглища на три основни централи. Ако те спрат да работят, количествата от тяхното производство трябва да бъдат заменени с такива от по-скъпи централи. При това положение НЕК щяла има допълнителни разходи за сигурност на снабдяването, които трябва да бъдат компенсирани съгласно закона и регулаторът трябвало да ги вкара в цените за периода от 1 юли 2012 година.


Виж коментарите (37)
Още новини от Национални новини:
Кирил Петков коментира трагичната катастрофа, няма идея защо е пр...
Бизнесмен от най-стария морски курорт в България: Премахваме олин...
Ръст на заплатите до 6-7 години, ако България стане част от евроз...
Откриха мъртъв Жоро Георгиев!
Младите аграрни предприемачи - с поглед към пазара и обединяванет...
Родител за идеята на МОН да оценява и най-малките: Cамото започва...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).