ДАЗД се е самосезирала по случая на непридружено сирийско дете, задържано в ареста в Русе

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:12 / 22.08.2022
1114
Държавната агенция за закрила на детето се е самосезирала преди месец по случая на непридружено дете от сирийски произход, задържано в арест в гр. Русе

На 21.07.2022 г. Държавната агенция за закрила на детето се самосезира във връзка с публикация в интернет сайт относно задържането в арест на деца бежанци. Информацията е за непридружено дете от сирийски произход, което е задържано в ареста в гр. Русе за срок, по-дълъг от нормативно регламентирания, заедно с пълнолетни криминални лица при крайно неподходящи условия за живот.

Веднага от страна на ДАЗД са уведомени и е изискана информация от Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура – Русе, Областна дирекция на МВР – Русе, Областна служба "Изпълнение на наказанията“ – Велико Търново и Дирекция "Социално подпомагане“ – Русе. От постъпилата към този момент информация в ДАЗД става ясно, че конкретното сирийско дете без придружител към днешна дата е настанено в бежански център в столицата.

"За мен като председател на ДАЗД е много тревожно, че дете, което търси спасение, подкрепа и шанс за оцеляване в страната ни, може да се сблъска със ситуации, които допълнително да го объркат изплашат и поставят в риск. Голяма част от тези деца, които влизат в България са непридружени и отделени от семействата си. Те са преживели достатъчно – наложило се е бързо да пораснат и да забравят какво е детство, какво е да си с мама и тате. Затова ние сме длъжни да им осигурим защитена и спокойна среда. Ниe от Държавната агенция за закрила на детето сме непримирими към такива сигнали, реагираме своевременно и търсим най-добрите решения за тези деца“, заяви д-р Елеонора Лилова, председател на ДАЗД. 

По повод децата бежанци пребивали и пребиваващи в ареста в гр. Русе още на 26.07.2022 г. експерти от Държавната агенция за закрила на детето взеха участие в междуинституционална среща по тази тема заедно с представители на Омбудсмана на Р България, дирекция "Социално подпомагане“ – Русе, БЧК – Русе, Комплекс за социални услуги за деца и семейства, както и Сдружение с нестопанска цел "Еквилибриум“, като към дата 26.07.2022г. две от децата са настанени в Спешен прием към Комплекс за социални услуги за деца и семейства в гр. Русе.

По време на срещата е споделено всичко, което компетентните институции предприемат за конкретния случай на детето, повод за сигнала, като и за всеки  случаи на непридружени деца бежанци, установени на територията на гр. Русе. Заключението на всички в края на срещата, е че има необходимост от обучения на всички специалисти, работещи с тази целева група деца, за да могат да посрещат адекватно техните нужди и потребности. Друг наболял проблем, който е очертан е липсата на преводачи, за да се осигури възможност на служителите на МВР, социалните работници, и на работещите в социалните услуги за пълноценно контактуване с децата.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Удължава се забраната за износ на инсулин
100-годишен данъкоплатец изуми най-големия шеф на НАП
Какво е шиткойн и защо крипто инвеститорите много ги обичат?
Освободиха директора на здравната компания за детска болница, ето...
Парламентът решава съдбата на съдебния инспектор, отправял сексуа...
1500 лева стартов бонус от BETHUB.bg


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).