ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
ДАМТН: Мерките за безопасност ще ограничат инцидентите в асансьорите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:08 / 13.10.2016Коментари (2)2526
©
Изискванията за подобряване на безопасността на асансьорите в страната са регламентирани в глава пета от Наредбата за безопасна експлоатация и технически надзор на асансьори, която влезе в сила през 2014 г. Ползвателите имаха период от 2 години да изпълнят изискванията. Срокът изтича на 1 януари 2017 г.

В наредбата са разписани пет мерки за подобряване на безопасността, като са взети предвид опасностите, които трябва да бъдат предотвратени и стойността на изпълнението им. 

За да се подобри състоянието на асансьорите е необходимо ползвателите да обърнат повече внимание на задълженията си като собственици. Ползвателят следи за нередности, сключва договор с поддържащите фирми и участва в проверките. Поддържащите фирми трябва да са запознати с всички нормативни промени и да уведомяват своевременно ползвателите, които трябва да предприемат действия да ги изпълняват. 

От страна на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) се увеличава контролът върху поддържащите и надзорните фирми, за да се гарантира безопасността на хората. 

От началото на годината инспекторите на ДАМТН са проверили 6 399 асансьора, от които 386 - при внезапни проверки. Спрени са 228 асансьора, издадени са 3 198 предписания, като за тази година има един единствен инцидент. Намаляването на инцидентите се дължи на засиления контрол и на нoвите изисквания, за подобряване на безопасността на асансьорите. 

Сроковете за изпълнение на тези изисквания са определени в Преходните разпоредби на наредбата. На 30.06.2016 г. изтече срокът за монтиране на аварийно осветление в кабината и в шахтата на асансьора, както и за монтиране на устройство за аварийно спиране на покрива на кабината и в шахтата. 

От началото на следващата година асансьорите трябва да разполагат и с аварийно алармено устройство за двустранна разговорна връзка (разговорно устройство) между кабината на асансьора и лицето, което извършва аварийното обслужване на асансьора. 

Това се налага с цел осигуряване на постоянна връзка между пътниците в асансьора и техниците от поддържащата фирма за осигуряване на безопасно пътуване и недопускане на паника при евентуално засядане на кабината. Промените бяха приети през 2014 г. след обсъждане с всички заинтересовани страни. Тогава представителите на бизнеса поискаха 10 мерки за повишаване на безопасността, съгласно европейски стандарт БДС EN 81-80:2003, приет и в България. 

Разговорните устройства, които трябва да бъдат монтирани до края на годината във всички асансьори, са специални и трябва да гарантират повиквания към 3 предварително зададени номера на поддържащата фирма. Устройствата трябва да бъдат монтирани така, че да гарантират постоянно двустранен обхват.

В почти всички административни сгради вече са монтирани разговорни устройства, но са малко сградите в режим на етажна собственост, които са предприели мерки за изпълнение на това изискване.

При годишните технически прегледи ДАМТН ще следи за изпълнението на всички изисквания по наредбата. Ако по време на прегледите на съоръжението, които се извършват от надзорните фирми, бъде установено, че няма монтирани разговорни устройства, би следвало асансьорът да бъде спрян от експлоатация.

Кога ще бъде проверен асансьорът, зависи от това кога е бил направен предишният преглед. Може да бъде и в началото и в края на годината. Това не означава, че абсолютно всички асансьори на 1 януари ще бъдат проверени от надзорните фирми за наличие на разговорно устройство. Проверките ще бъдат поетапни.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Съгласен съм, че трябва да се наблегне на безопасността на асансьорите, но това с разговорното устройство е най-голямата глупост. В днешно време всички разполагат с GSM-и. Да се наблегне на кабелите, видовете защита и дежурно осветление, а не да мислят за разговорни устройства, които едва ли ще изкарат и месец. Това нещо ще излезне поне 300 лв., а трябва да се ползва и СИМ карта към някой оператор. Разговорното устройство ще стане играчка за децата и допълнително ще натовари бюджета на входа. Как разговорното устройство ще ограничи инцидентите? По-скоро ще стават инциденти с неправилното и умишленото му ползване. Вече и малките деца са с GSM. При необходимост всеки ще се обади на фирмата която поддържа асансьора.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Хороскоп за деня
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: