Д-р Кунчев: По-добре да потърпим малко, вместо да стане втора вълна

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (15)
18:32 / 15.05.2020
8657
"Възможно е в края на другата седмица да бъдат отворени фитнесите и детските градини и ясли". Това каза членът на Националния оперативен Щаб за борба срещу коронавируса - главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред бТВ. По думите му отварянето ще бъде много внимателно и ще се следи строго за спазването на санитарните мерки, а в детските заведения ще се допускат ограничен брой деца.

Решението за отваряне на моловете е плод на разгорещена дискусия, а проф. Мутафчийски е от най-консервативните страни в тези диалози. Хората, които се сблъскаха с вируса на първа линия, са тези, които са най-внимателни, защото видяха грозното лице на заболяването. А когато търсиш баланс и икономически, и друг, обикновено стигаме до решение.

Тенденцията на заболяването е сравнително благоприятна, но в никакъв случай проблемът не е решен. Някои страни преживяха отхлабване на мерките, а после ги върнаха - това е по-неблагоприятната ситуация, по-добре да потърпим малко, вместо да стане втора вълна. Към момента здравната система може да поема заболелите на дневна база.

Провокирахме моловете с 8 ясни точки, които са лесни за спазване – температурен контрол на входа, забранено е сядането в хранителни заведения на закрито, както и контрол на броя посетители. Задължително да се носи маска, да има добра лична хигиена – да има достъп до сапун, вода и дезинфектант, да се отбягват струпвания, напомни доц. Кунчев.

По отношение на отварянето на детски градини и ясли, както и фитнеси, МЗ е направило анкета, която да обобщи резултатите от нагласите на родителите за това дали биха си дали детето на детска ясла – вече 55-60% от родителите са съгласни да пратят веднага детето си. Ако бъде установено дете или служител с COVID-19, детското заведение няма да бъде карантинирано, заболелият ще бъде изолиран, а всички контактни – тествани, допълни доц. Кунчев.

Във фитнесите трябва да се правят чести дезинфекции, както и посетителите задължително трябва да спазват физическа дистанция.

Виж коментарите (15)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).