Циклонът "Ксенофон" се отправя към България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:06 / 30.09.2018
4515
След като мощният циклон "Ксенофон" вчера  удари Южна Гърция с ураганни ветрове и проливни дъждове,днес се е насочил към България, която попада в периметъра му. Повечето острови в Егейско море останаха откъснати от света  не само по море, но и по въздух, съобщи Нова тв. 

Наводнения заляха полуостров Пелопонес след мощния циклон, който връхлетя страната. Проливните дъждове напълниха реките, а те разрушиха пътища и влязоха в къщите на хората.Тази нощ беше особено критична в района на Северен Пелопонес и района на Атина - заради наводненията бяха затворени основни магистрали.

За днес е обявен жълт код за опасно време в югоизточните части на България, която попада в периферията на бурята "Ксенофон".

 "Това е средиземноморски циклон, и друг път са минавали такива през България. През Егейско море бурята ще тръгне към проливите. Най-тежкият ден откъм валежи у нас ще бъде утрешният", обясни Анастасия Стойчева от Националния институт по метеорология и хидрология.

Синоптиците от Националния Институт по Метеорология и Хидрология обявиха код жълто в областите Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен, където се очакват валежи до 25 л/кв.м. Два пъти по-големи количества дъжд и бурен вятър се очакват в областите Бургас, Ямбол, Хасково, Кърджали, и Смолян.

В Югоизточна България валежите вече започнаха, очаква се там да се излеят сумарно около 50 л/кв. м.

След застудяването обаче ни чака хубаво време. Максималните температури през октомври ще достигнат 28 градуса, а най-ниските ще са между минус 1 и 4 градуса.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).