Цифрова шенгенска виза: Всички пътници, независимо от произхода или дестинацията, могат да кандидатстват за нея

Автор: Петя Кузева
Коментари (2)
17:20 / 12.12.2023
2202
Европейската комисия публикува изменени разпоредби относно цифровизацията на шенгенските визи и движението на граждани на трети страни в зоната за свободно движение в рамките на Европейския съюз.

Според доклад на SchengenVisaInfo, актуализираните разпоредби очертават трансформирането на шенгенските визи в цифров формат, включващ 2D баркод, криптографски подписан от органа за подписване на държавата на издаващата държава-членка. Цифровите визи ще включват изображението на лицето на притежателя на визата и ще могат да бъдат отпечатани и достъпни за всички пътници, независимо от произхода или дестинацията.

По време на преходния период държавите членки, които проявяват интерес да се присъединят към платформата, трябва да уведомят Комисията и eu-LISA. Платформата за кандидатстване за дигитална виза ще използва домейна Europe .eu, съвместим с официалните уеб сайтове на ЕС. 

Платформата автоматично ще определи отговорната държава-членка за обработка на заявленията, като ги съхранява временно, ако е необходимо за съответните задачи. Физическите посещения в посолството ще се изискват само в конкретни случаи, като за първи път кандидатстване за шенгенска виза или придобиване на нов документ за пътуване. Плащане на визови такси чрез портал, свързан с VAP на ЕС, като плащанията са насочени към съответната държава членка. Данните за електронно плащане няма да се съхраняват във VIS (Визова информационна система), а консулствата или оторизираните доставчици на услуги ще събират визови такси, ако електронното плащане не е възможно. 

Кандидатите ще получават електронни известия за актуализации или нова информация, свързана с тяхното заявление или статус на виза. 

Измененията също така предвиждат интегрирането на VAP на ЕС с други системи на ЕС като системата за влизане и излизане (EES) и Европейската система за информация за пътуване и разрешаване (ETIAS), като се увеличава максимално използването, като същевременно се вземат предвид технологичните ограничения и инвестициите на държавите членки в националните системи. 

Докато граждани от над 60 държави, включително Австралия, Великобритания, Канада, Нова Зеландия и Съединените щати, обикновено не се нуждаят от шенгенски визи за кратки посещения, те все пак ще трябва да кандидатстват онлайн за предварително проверено влизане чрез Европейската информация за пътуване и Система за разрешаване (ETIAS), която се очаква да заработи в средата на 2025 г.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Напаст ликвидира хиляди декари в Родопите
Стефан Янев: Не разбрах защо беше нужно това извънредно заседание...
Хампарцумян: Aко "Уникредит" и "Пощенска банка" придобият ПИБ, то...
Кирил Петков коментира трагичната катастрофа, няма идея защо е пр...
Бизнесмен от най-стария морски курорт в България: Премахваме олин...
Ръст на заплатите до 6-7 години, ако България стане част от евроз...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).