ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Чумата у нас придобива катастрофални размери!
Автор: Пламена Николова 11:44 / 31.07.2019Коментари (4)4779
©
Всички прасета, отглеждани в задните дворове на частните стопани във Варна и областта трябва до утре да бъдат изколени и прибрани по фризерите, научи Varna24.bg. Спешните мерки са по повод катастрофалните размери на вихрещата се Африканска чума по свинете у нас и засягат не само Варна, но и цялата страна. 

Заповед за незабавното разфасоване на домашните прасета е издадена на 29 юли от министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, а със своя заповед, позована на тази от МЗХ, областният управител на Варна Стоян Пасев е информирал всички кметове на общини да разпространят спешно ултиматума до частните стопани в областта. 

Новината съобщи за медията ни началникът на БАБХ във Варна д-р Златина Димова. Тя поясни, че от утре тръгват съвместни проверки на техни инспектори и полиция по частните дворове. Ако някъде бъде намерено живо прасе, то ще бъде евтаназирано и загробено на място, така че стопаните му ще се разминат с пържолите. Освен това на собствениците ще бъде съставен акт за административно нарушение, че не са спазили заповедта да изколят прасетата си в поставените срокове. 

"Определя се 20-километрова санитарна зона около всички 62 регистрирани свинекомплекси в страната, в които няма африканска чума по свинете (АЧС)“. Това обяви министър Десислава Танева на брифинг преди два дни след заседание на Централната епизоотична комисия. Тя уточни, че в тези зони не трябва да има лични стопанства и отглеждане на домашни свине без мерки за биосигурност.

Земеделският министър съобщи, че епизоотичната комисия е взела решение кланиците да бъдат под постоянно наблюдение от  ветеринарен лекар и военна полиция.  Целта е да не се допуска клане на нерегламентирани домашни свине, които не са от обекти със съответното ниво на биосигурност. Тя допълни, че у нас има 110 регистрирани кланици, от които 67 са за клане на свине.

Десислава Танева каза още, че от края на миналата седмица има издадена заповед на министъра на околната среда и водите, според която всички искания за площадки за загробване на животни да бъдат съгласувани в максимално кратък срок, за да няма забавяне. "Тази седмица всички задължени лица, трябва да определят площадки и в свинекомплексите, и в населените места“, обясни министър Танева.

Целият ресурс на държавата е мобилизиран за справяне с Африканската чума по свинете (АЧС). Това обяви вицепремиерът Томислав Дончев, който е председател на Централната епизоотична комисия към Министерски съвет.  По думите му, проблемът с болестта не е проблем само на Министерство на земеделието, храните и горите и Българската агенция по безопасност на храните. "Нито една мярка, каквато и да е, не е ефективна без разбиране от страната на обществото“, категоричен бе той.

Министър Танева обясни, че към момента няма ваксина за АЧС, но фирма работи за създаването й.

Десислава Танева припомни, че стопаните на всички регистрирани евтаназирани животни ще бъдат обезщетени от държавата, съгласно действащата Наредба.  След това страната ни подлежи на рефинансиране на този разход от страна на Европейската комисия, който е в размер от 50% до 100%, а за България се очаква обезщетението да бъде 75%.


Още по темата: общо новини по темата: 68
19.07.2023 »
27.09.2021 »
27.09.2021 »
12.09.2021 »
26.08.2021 »
05.03.2020 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 02.08.2019 г.
0
 
 
а дивите прасета който я разнасят как ще се справим с тях.Тази чума по въздушно капков път ли се предава,как пламва да излезе Танева и да обясни.После хайде да платят на хората по 5 лвживо тегло на 100кг и готово. Обяснение трябва не само да говорят и да казват колко е опасна. Как се разпространява?Как ще се компенсират стопаните?Как ще се справят с дивите и полудивите прасета?След като не е вредна за хората защо трябва да се избиват веднага?Месото става ли за ядене? МНоого още въпроси има отговор не.
Aнонимен
на 31.07.2019 г.
0
 
 
Всичките прасета на мезета, на Европа ние сме клозета.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: