ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Чудеса се случват в родопско село
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:27 / 22.06.2022Коментари (0)14003
©
Чудеса не спират да се случват в селото на Капитан Петко войвода. Древно поверие гласи, че ако болен човек остави на дърво в близката гора дрехата си, там ще останат и болестите и проблемите му. 

Преди това обаче трябва да извърши очистване и да премине през серия от ритуали, в това число и да стигне пеша или да бъде занесен до чудодейната гора с дрехите. 

Селото обаче не е добре познатото от туристическите маршрути Крибул, но пак се намира в този район и се нарича Долен, намира се в община Сатовча. Викат му селото на Петко войвода, защото навремето тук е сниман филмът за него, в който главната роля изпълнява Васил Михайлов. В Долен е запазена и къщата на екранния войвода, в която са правени голяма част от снимките. Иначе селото е архитектурен резерват в Западните Родопи, на 28 километра от Гоце Делчев. Резерватът обхваща няколко десетки сгради, които са паметници на културата и всъщност са т. нар. Задна махала. Характерни за къщите в Долен са издадената част от горния етаж и украсата с дърворезба по таваните. 

Сред забележителностите в селото е и църквата "Св. Никола“, построена през 1834 г., която впечатлява с иконостаса и иконите си. Самата църква се смята за чудодейно място. Там често се молят поклонници от цялата страна, някои идват чак от Америка и Австралия. Американско семейство преди години пристигнало, дарило храма, молило се всеки ден по няколко пъти на иконите, най-вече на Дева Мария. И след 17 години безплодни опити да си направят детенце накрая го заченали именно в Долен, разказва "Ретро".

Местните разказват и още множество истории за чудотворните свойства на иконите в черквата. Самата камбана няколко пъти е била крадена в новото време. Накрая доленци събират средства, събират си и медените съдове, като ги дават за претопяване и правят нова, която е два пъти по-тежка и с два пъти по-хубав по техните думи звук. 

От древни времена в Долен битуват поверия, че горите и чукарите около селото се обитават от духове и лековити природни сили. Но някои от тях са опасни и могат да вземат живот със същата сила, с която даряват още дни. Наоколо има множество древни находки още от тракийско и по-новото римско време.

В средата на миналия век селото е процъфтявало, имало над 2800 жители, днес са около 300 – гледали са се над 50 000 овце от уникална местна порода. Във всяка къща на вертикални станове са се тъкали вълнени покрови. Някога на пазара в Долен са идвали търговци, някои дори с камилите си чак от Египет. Долен е разположено на 1000 метра надморска височина, името му идва от дол, защото е закътано между върховете наоколо.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: