Частните школи и образователни центрове настояват да заработят с големите ученици и студентите!

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
13:54 / 02.02.2021
3559
В отворено писмо до здравния министър д-р Костадин Ангелов, министърът на образованието Красимир Вълчев, главният държавен санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев ръководители на частни образователни центрове, школи и занимални, част от неформалното образование в страната, настояват за подновяване на присъствен учебен процес с деца и младежи от 5 – 12 клас, студенти и възрастни в частни образователни центрове.

Публикуваме писмото, изпратено и до Varna24.bg, без редакторска намеса:

"Уважаеми господа, 

С настоящото писмо, всички ние, ръководители на частни образователни центрове, школи и занимални, част от неформалното образование в страната, се обръщаме се към Вас с настояването от 4.02.2021г. да възобновим присъствения работен процес с учениците от 5 до 12 клас, студенти и възрастни. Изключително сме притеснени от маргинализацията (или социалното изключване) на цели групи от обществото от участие в социалния живот!

Последните три заповеди на министъра на здравеопазването не предоставят достатъчна яснота по какъв начин да процедираме по отношение на курсовете и занимания за младежи и възрастни в нашите центрове. От тях разбираме, че поетапно учениците в прогимназиален и гимназиален етап ще се връщат в училище присъствено. В тази връзка естествено продължение е те да могат да посещават и заниманията, свързани с личностно развитие и израстване, каквито предоставяме ние. В тази ситуация, в която те прекараха почти година в домовете си, точно ние можем да дадем необходимата подкрепа за наваксване на пропуснатите и/или неусвоени знания, както и да бъдем емоционален буфер в една среда, която вече ежедневно се отразява на общото емоционално и психическо състояние. Нашите услуги са възможност учениците, студентите и възрастните да се подготвят за изпити за придобиване на сертификати, както и да получат подкрепа в една безопасна среда.

Ние сме заявили отговорната си позиция, относно дейностите, които извършваме и ясните правила, при които работим. Доказали сме, че можем да осигурим безопасни условия и сигурност за учениците, студентите, за възрастните и за нас самите!

Обучението в електронна среда от разстояние продължава повече от три месеца за голяма част от учениците и студентите, предвид това, че доста училища приеха тази форма превантивно, преди 27. 11. 2020 г. Ако към това добавим и локдауна от пролетта, излиза, че младежите ни за една календарна година са прекарали почти 50% или половината (!!!) от цялата календарна година затворени вкъщи, изложени на екрани, лишени от движение, както и от социални контакти със свои връстници.

Това, което наблюдаваме е изключително тревожно! Изолацията вкъщи, без възможност за естествено общуване и в съчетание с притеснени по ред причини родители, останали у дома, отново по принуда, вече дава своите негативни резултати върху менталното състояние на мнозина. Дистанционното обучение е ефективно за кратък период от време, не постига резултати в дългосрочен план, а демотивира, независимо от възрастта.

Уважаеми господа, най-вероятно сте запознати много по-добре от повечето от нас със зачестилите случаи на психични разстройства? Изолацията дълго време не помага на никого, не пази от нищо, а напротив – вреди, унищожава, убива! Готова ли е здравната система да поеме последващата вълна от психични заболявания? И адекватно ли ще бъде лечението?

Частните образователни центрове и школи трябва да работят присъствено с всички възрастови групи и в бъдеще да не бъдат затваряни, дори и в случаите, когато училищата, гимназиите и университетите не работят.

Ето защо:

Работим в малки, постоянни групи и при абсолютно спазване на всички противоепидемични мерки.

Подпомагаме и допълваме учебния процес – към момента тази помощ се оказва предимно от родители и роднини, които не винаги са компетентни.

Подготвяме ученици за матури и кандидатстудентски изпити в т.ч. и за чужбина – нелек и дълъг процес, при който се изисква постоянство.

Даваме сигурност и подкрепа на стотици млади хора, че бъдещето им няма да бъде провалено.

Чрез езиковите курсове подготвяме ученици и студенти за чуждестранни университети. В момента подготовката им е затруднена, а рискът за бъдещата им реализация е голям.

Необходимо е да се спазват дати за изпити, а натискът и стресът от забавянето в подготовката им са огромни. Ние можем и искаме да им помогнем да успеят!

Много възрастни разчитат на нашите (езикови) курсове за професионалното си развитие или откриване на нови възможности, след като са загубили работата си заради пандемията.

В малките защитени групи работим против апатията, която нараства с всеки изминал ден без контакти и само с ДО. Поддържаме вяра и оптимизъм у младите хора.

Осигуряваме възможност за всички да контактуват пълноценно с връстници в безопасна среда.

Грижим се и спасяваме психо-емоционалния живот на нашите потребители, отклонявайки вниманието им от вируса, страха и смъртта. Никой не трябва да мисли и говори за смърт денонощно! Не можем да живеем в страх!

Подобряваме качеството на живот като осигуряваме нуждата от допълнителни интереси, надграждаме знания и умения. Предизвикваме усмивки! Ние отчитаме нуждата ученици, студенти и възрастни да бъдат щастливи, макар и в условията на пандемия.

Присъствените дейности в частните образователни центрове трябва да бъде възобновена за всички възрастови групи! При продължително прекъсване последиците са сериозни, губи се дълго трупан напредък, наблюдава се регрес и натрупване на стрес.

Дълго налаганите рестриктивни мерки върху нашата дейност широко отварят вратите на нелегалните услуги! Ние настояваме регламентирано и легално да провеждаме своите занятия с всички възрасти!

ЗАЯВЯВАМЕ нашата готовност да бъдем в услуга за обучението на всички възрасти, дори и при условия, в които държавните и общински образователни институции са прекратили присъствено обучение! Смятаме, че можем да предоставим сигурни пространства, където да се общува и да се получава необходимото, дори и в настоящата обстановка. Считаме, че можем да осигурим среда с минимален риск за разпространение на вируса, посредством отговорност и завишени критерии за хигиена.

Както неведнъж сме подчертавали - оставаме отворени за диалогично сътрудничество. Продължаваме да настояваме за партньорство в тази дълга и тежка ситуация! Имаме общи цели в интерес на здравето, ефективното и качествено образование.

Разчитаме на разбиране и подкрепа! Ще продължим да настояваме за постигането на нашите цели, като ви уверяваме в нашата добронамереност".

С уважение, Жаклин Кунович Председател на Българска Асоциация на Неформалното Образование - БАНО

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).