Цанко Цанков стана първият българин, преплувал Гибралтарския проток

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
23:15 / 09.09.2022
1263
Бургазлията Цанко Цанков стана първият българин, преплувал Гибралтарския проток. 34-годишният плувец написа нова история в плуването в открити води, след като преплува трудната дестинация от Европа до Африка през Гибралтарския проток за 3 часа, 56 минути и 3 секунди.

Ето какво написа той в личния си профил във Фейсбук: "Днес постигнах една от най-важните цели за мен! Участие в плувния маратон от Европа до Африка през Гибралтарския проток. Състезанието се проведе в изключително трудните и непредвидими условия на Атлантическия океан. Организаторите бяха на крачка от прекратяване на плуването, поради формирането на гъста мъгла в средната част на протока.

Стъпих първи на Мароканския бряг след 3 часа 56 минути и 3 секунди. Това е една голяма победа не само за мен, но и за цяла България! За мен е чест да бъда първия българин преплувал Гибралтарския проток в 127 годишната история на проявата. Благодаря искрено на всички, които ме подкрепиха и повярваха в мен!".

Цанко е първият българин, постигнал тази цел в 127-годишната история на проявата. Това е втори опит на Цанков, след като на 6 септември бе даден първият старт на състезанието и точно по средата на плуването лоши метеорологични условия накараха спасителните екипи и организаторите да прекратят проявата. Припомняме, че Цанков преплува бургаския залив, а след това постави  световен рекорд на 12-часово плуване без прекъсване в 50-метров басейн.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Българинът с присадено сърце и бъбрек, покорил Килиманджаро, влиз...
Любо Ганев: Медиите и спортът ще са засегнатите от промените в ре...
Тагарев призна за SMS-и на Борисов
Порязаха някои пенсионери за Великден
Спешна помощ на плажа с джетове


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).