"Буркан банк" ще затвори, лихвите по депозитите ще тръгнат нагоре

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
09:40 / 09.03.2023
20068
Връщаме парите си в банките до края на годината. Спестяванията в трезорите ще стават все по-изгодни, предвиждат експерти. Прогнозите са 1,5 до 2 процентни пункта да се повишат лихвите по депозитите през настоящата година, съобщи за "Телеграф“ финансовият анализатор Десислава Николова. В момента е и новост, че все повече банки започнаха да предлагат нови продукти по депозитите, изтъкна тя.

Раздвижване

Според Николова има раздвижване в предложенията за депозити в трезорите. Това е нещо, което не сме забелязвали от години, допълни тя. Преди 5-6 години имаше богата палитра от такива продукти, след което банките спряха да оферират за депозити. Сега отново малко по малко започват отново да се предлагат повече, коментира Николова. По думите й основно става дума за малките банки. Сред предложенията е лихва до 2,1 процентни пункта за депозирани пари в лева, евро или щатски долари, показа проучване. Някои банки имат условие депозитът да е минимум 2000 лв., като повечето не искат първоначална такса.

Лихви

Въпреки раздвижването на пазара на предложенията за депозити, лихвите все още са много ниски. Една от банките дори има срочен депозит с 0% пункта. Нов продукт, но все още лихвите не са атрактивни. Няма промоции, уточни Николова. Според калкулациите за депозит от 10 000 лв. за 12 месеца в момента най-високата лихва, която предлагат банките у нас, е 1,25% пункта. В последните месеци има съвсем леко повишение на лихвите по депозитите.

Николова уточни, че то е между 0,15 процентни пункта до 0,25 процентни пункта, като те са основно от малките трезори. Това все още не може да се отрази върху цената на привлечения ресурс, допълни експертът. И подчерта, че е трудно да се определи какви ще бъдат лихвите по депозитите за една година напред, като прогнозите са за 1,5-2% пункта повишаване. По кредитите се очаква над 4,5 на сто ръст. В момента по данни на БНБ увеличението на лихвите по заемите е с 2,6 процентни пункта.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...
Борисов: Не съм чувал и виждал Пашата от 20 години
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите му с Асен Васи...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско
Увеличиха заплатите на полицаите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).