Бургас посрещна българските граничари като герои! Вижте какви бяха първите думи на Мишо Цонков

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:14 / 16.10.2018
3844
Бившият граничен полицай Михаил Цонков и неговите колеги бяха посрещнати като герои - с бурни аплодисменти и възгласи при излизането им от съдебната палата, предаде репортер на Burgas24.bg.

"Благодарим на всички за подкрепата. Радвам се, че има толкова будни българи. С общи усилия ще постигнем това, за което всички очакваме – оправдателна присъда или прекратяване на делото. Ние сме си свършили работата. Това е бил нашият дълг – опазили сме държаната граница и тази на Европейския съюз", бяха първите думи на Цонков.

Стотици се събраха на митинг в подкрепа на Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов – българите, защитили граница от турски бракониери.

Днес Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов трябваше да се изправят пред Бургаския районен съд, за да дадат обяснения по случая от преди 10 години, при който в изпълнение на служебен дълг, бе неутрализиран турски бракониер. Заседанието е по изпълнение на съдебна поръчка от I-ви Тежък наказателен съд – гр. Къркларели, Република Турция.

Граничарите са привлечени като обвиняеми от турските съдебни власти за съучастие в престъпление за причиняване на смърт поради небрежност, причиняване на леко нараняване и увреждане на имущество, според действащото законодателство в Република Турция. 

Защитниците на подсъдимите Росен Кожухаров и Станко Кралев поискаха да им се предостави още време, да се запознаят с писмените доказателства, касаещи наказателното производство. Съдът като взе предвид направеното искане и изслуша становището на представителя на Районна прокуратура – Бургас и като съобрази разпоредбата на чл. 9 от Договора за правна помощ по граждански и наказателни дела, от 1976 г. между Народна Република България и Република Турция, съгласно който замолената договаряща страна изпълнява съдебната поръчка в съответствие със своето законодателство, намери, че направеното искане следва да бъде уважено, с оглед гарантиране правата на подсъдимите, съгласно българското законодателство.

Съгласно чл. 55 от НПК, подсъдимите лица имат право да научат за какво престъпление са привлечени в това им качество и въз основа на какви доказателства. Съдът не даде ход на делото и насрочи следващо заседание за 09.11.2018 г., от 14.00 часа.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (0)

Още по темата (15):
12.03.2019 Отложиха за септември делото срещу нашите граничари в Турция
12.03.2019 В Турция започва делото срещу четиримата български граничари
16.10.2018 Около 30 човека протестираха пред Съдебната палата в Пловдив в подкрепа на наши граничари
16.10.2018 Бургас завря! Стотици се събраха в подкрепа на Михаил Цонков и героите, защитили границата ни!
13.10.2018 Димитър Николов: Турция нарушава международен договор
16.07.2018 Обръчът около героите, защитили границата ни, се затяга! Ето какво се случи днес в съда!
Още новини от Национални новини:
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
БНБ е проверила няколко кредитни институции
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Кои действия се считат за уронване престижа на работодателя и как...
Ето го най-модерния затвор у нас за 35 млн. лв.
Велики понеделник е! Започва Страстната седмица, ето кой празнува...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).