Български лекар, преборил вируса: За мен това беше един катарзис

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
10:35 / 11.10.2020
5890
Възстановяването е дълъг процес. Има още за възстановяване, има още сили да дойдат. Неприятен момент в живота на един човек. Както казват хората – "Това, което не ни убива, ни прави по-силни". За мен беше един катарзис – от мъката и страданието да се почувстваш обновен и готов за живот. Периодът, в който бях в болницата, беше достатъчно дълъг, за да си направя една равносметка на живота досега",сподели проф. д-р Генчо Начев - директор на болница "Света Екатерина" в ефира на "Събуди се".

Той е лекар по професия и призвание. Специализирал е къде ли не по света и е един от най-добрите кардиолози в България. Но в началото на септември коронавирусът го вкара в болница.

Професорът сподели, че по време на лечението си си е дал сметка за доброто и лошото, което е направил в живота си, и си е извадил заключения за бъдещето. Проф. Начев прекарва във ВМА 2 седмици, отслабнал е 13 кг.

"Нямах никаква енергия, едва ходех. А има хора, които бяха по-зле от мен. Аз бях в нормално инфекциозно отделение. Човек не може да е герой в тази обстановка. Нямах никакви оплаквания. Знам къде съм се заразил, със сигурност това не е в болницата.  След положителния тест започнах лечение вкъщи, нямах температура, но след започването на кашлицата се наложи да спя седнал", разказа той.

Професорът разкри, че от дълги години страда от болки в кръста, но по време на лечението си от коронавирус не ги е чувствал, тъй като другата болка е била много по-силна. Той е сред пациентите, които са се лекували с кръвна плазма от преболедувал. Лечението му е включвало "Дексаметазон", "Ремдесивир", както и комплекс от витамини.

"Аз съм първи в България, на когото беше приложен "Ремдесивир". Това стана с мое съгласие, тъй като нещата не вървяха. След петте вливания, се подобрих", разказа той.

Виж коментарите (0)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Първият български космонавт: Хора идват при мен и ми искат лекарс...
Защо се стигна до бой за олио по магазините
Земетресение в Черно море
Пиян шофьор на джип предизвика катастрофа, има пострадали
След ремонт на участък възстановиха движението по АМ "Тракия" в п...
Една област в България със спешни мерки заради болните от коклюш


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).