Български чиновник получава заплата 6 години, без да стъпва на работа

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
10:54 / 17.03.2016
5816
Българският държавен служител Петър Илиев кандидатства за книгата с рекордите на Гинес, след като е уволняван 4 пъти и връщан на работа 3 пъти досега. Чака и четвъртото си възстановяване от съда, съобщава bTV.

Илиев получава заплата, без да е стъпвал на работното си място повече от 6 години. Той е инженер по телекомуникационна техника. Бил е директор в Държавна агенция информационни технологии и съобщения към Министерството на транспорта и съобщенията.

"Четири пъти съм уволняван, три пъти съм възстановяван. Сега пак ще заведа дело и съответно пак ще ме възстановят. Малко преди да се пенсионирам като държавен служител, без да съм работил, ще подам документи в Гинес", разказва Илиев.

По думите му държавата е загубила над 30 хил. лв. от неговия казус.

В края на 2009 г. между Петър Илиев възниква конфликт между него и изпълнителния директор на агенцията Красимир Симонски. В последствие бил уволнен за конфликт на интереси. Инженерът атакува уволнението в съда. След като на две инстанции печели делото, бил възстановен на работа и същия ден - съкратен, с мотива, че е сменено името на неговата дирекция. Илиев обжалва и съкращението си в съда - пак е върнат на работа и пак съкратен.

През всички тези години държавата плаща обезщетение и разходи за съдебни разноски след всяко връщане на работа на Илиев. И така 6 години и 4 уволнения.

Сега пак ще заведа дело и съответно пак ще ме възстановят, но въпросът е защо се харчат безсмислено държавни средства и кой носи отговорност за това, коментира Илиев.

Директорът на агенцията Красимир Симонски отговоря писмено на казуса, като заявява, че категорично няма нищо лично към Илиев, а случая определя като "юридически". 

Според ресорния зам.-министър Валери Борисов причините за уволнението са констатирани нарушения на Петър Илиев.
Само за казуса на чиновника Петър Илиев по доклади, разследвания и експертизи са работили поне 50 чиновници и 10 институции, сред които министерство, съд, прокуратура, инспекторати, ДАНС и множество адвокати. Общите разходи по казуса трудно могат да се изчислят, но са поне няколко десетки хиляди лева.

Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Христо Крушарски започна да инжектира в облаците натриев хлорид, ...
Росен Желязков повежда листата на ГЕРБ за евроизборите
Нинова: Пародия! Главчев започна като началника си Борисов да игр...
Оставената без зъби от мутри се похвали
Слабото място на хиляди шофьори
Пенсионер, взел 100 лева добавка: Много е скъпо, седем лева за тр...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).