Българската баница влезе в Топ 10 на най-вкусните ястия на планетата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
08:48 / 04.03.2023
2266
Светът нареди на престижно място българската баница. Тя е в Топ 10 на най-вкусните храни на планетата. Традиционното блюдо присъства на българската трапеза от векове по всякакъв повод. Има обаче едно населено място във врачанско, в което тя винаги е била и остава на почит. 

Баницата в село Баница е на специална почит, защото според една от легендите тя е дала името на селото. "Турчин на име Рушид Бей горе от високото видял местността и казал: "Тази местност е равна като баница. И така се нарекло селото Баница", разказва Людмил Игнатов. И допълва: "Другата легенда за село Баница е, че първо е имало баня. Изворът е бил първо открит. Имало е баня, някаква малка баня, а от баня – баница и така е дошло името", информира Nova.

Баня вече няма, но баницата е на всяка трапеза. Специална ли е тя в село Баница? По този въпрос има спор. Правят я и в празник, но и в делник, защото според местните тя сближава хората.

А майсторите на баницата в Баница я правят с поне 6 яйца, цяла купичка кисело мляко и около половин килограм сирене. Отделно маслото, брашното и захарта. Така става и скъпичка, но за това ястие хората не се скъпят. Даже и мъжете запретват понякога ръкави да завъртят вкусното блюдо.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).