България отказа въздушен коридор на руски самолети

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
17:30 / 08.09.2015
5717
България е отхвърлила молба на Русия за използване на въздушното й пространство за полети с доставки за Сирия поради сериозни опасения във връзка с товарите на самолетите, съобщи говорителка на българското външно министерство, цитирана от "Ройтерс".

"Българското външно министерство отказа полети над България на руски военнотранспортни самолети на път към Сирия", заяви тя за британската агенция. Говорителката на МВнР посочи, че решението е било взето през изминалите няколко дни.

"Имаме достатъчно информация, която ни кара да имаме сериозни съмнения за товара на самолетите, което е причина за отказа", добави тя.

ТАСС цитира говорителката на Министерството на външните работи Бетина Жотева, която казала, че има основателни съмнения, че товарът на самолетите не съответства на декларирания. Българското външно министерство взе това решение самостоятелно, допълни Жотева.

По-рано днес гръцкият в. "Катимерини", цитиран от ТАСС, писа, че България е отказала да предостави на Русия въздушен коридор за преминаването на самолети с хуманитарна помощ за Сирия.

Отказът на България да предостави въздушен коридор за руски самолети, превозващи хуманитарни товари за Сирия, няма голямо значение, тъй като Русия използва предимно други маршрути, каза пред ТАСС Владимир Джабаров, заместник-председател на комисията по външните работи при Съвета на Федерацията, горната камара на руския парламент.

Той обърна внимание, че правата за прелитане над България и Гърция няма голямо значение за Русия, защото повечето самолети летят за Сирия през Задкавказието и Иран.

"По принцип, вчерашната декларация на Гърция предизвиква известна усмивка, защото всички знаят, че от миналата година руските самолети заобикалят територията на Украйна и затова е невъзможно за никакви самолети да прелитат над Гърция. Самолетите, които летят за Близкия изток, използват маршрута Москва - Задкавказие - Турция - Иран, при което няма как да се попадне в Гърция", поясни Джабаров.

Руският сенатор определи като несъстоятелни някои подозрения на западни страни, че под прикритието на хуманитарна помощ Русия може да доставя в Сирия товари с военен характер. "Става дума за хуманитарни стоки", увери той и добави, че дори теоретично "е нерентабилно да се превозва оръжие със самолети".

Джабаров изрази съжаление по повод усилията на САЩ да попречат на прелитането на руски самолети с хуманитарна помощ над балканските страни. Според него "по-правилно е да се оказва помощ на място, за да остават хората да живеят там, вместо да създават миграционни проблеми на самата Европа". "Това, че българите първи откликнаха (на исканията на САЩ), нека остане на тяхната съвест", подчерта Джабаров.


Виж коментарите (5)

Още по темата (903):
07.06.2023 "Бизнесът за Пловдив" направи щедро дарение за децата на Сирия
24.11.2022 Безпрецедентен миграционен натиск! Все повече чужденци сред
каналджиите!
02.11.2022 Чужденци откриха в каналджийството доходоносен бизнес
18.10.2022 Голям проблем! Трупове на бежанци стоят с месеци в бургаска болница
06.10.2022 Трима хванати с мигранти на АМ "Тракия"
20.09.2022 Разбиха престъпна група за каналджийство
Още новини от Национални новини:
Агнешкото до 28 лева за килограм, но засега!
Теглят номерата на машините за съответствие за предстоящия вот "2...
Борисов: Преговори с ПП-ДБ може да има, но без Петков, Денков и В...
Какво ще се случи с цените на горивата в следващите дни?
Дезинформацията е най-вече за ваксините срещу коклюш
Банкери: Има банки, които дават


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).