ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
България изпрати Плана за възстановяване в Брюксел
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:45 / 15.10.2021Коментари (0)1107
©
България официално е пратила проекта си за Плана за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия. Това обяви вицепремиерът Атанас Пеканов пред медии и потвърди, че той е вече получен от европейските институции.

"Това е уникална програма за дългосрочното развитие на страната си с 59 инвестиционни проекта и 46 реформи. Ще ни помогне да се справим с предизвикателства като Зеления преход", посочи вицепремиерът.

"Сметнахме за нужно да надградим и да направим този план по-амбициозен, с оглед на тежкото наследство в някои сектори, да направим крачки напред - особено в сектори като декарбонизацията, където има опасения от социално-икономически рискове. Успяхме да изградим визията за страната ни как да направим страната ни по-малка енергоемка и по-зелена, например с ВЕИ-та за собствени нужди за бизнеса, повишихме средствата и за соларни инсталации за битови нужди", посочи Пеканов.

Много са важните и реформите в този сектор, стимулиране на енергията, произведена от ВЕИ-та, допълни вицепремиерът. Сред другите акценти са здравеопазване и образование.

Сред тях са средства за спешна медицинска помощ по въздух, медицински хеликоптери. Това беше подкрепено и от президента Румен Радев, коментира Пеканов.

Друг акцент е в областта на съдебната система и върховенството на законка, където България търпи критики от европейските институции от години, открои още вицепремиерът. "Успяхме да допълним компонента в тази сфера, като в следващите години ще се засили повече отчетността върху главния прокурор, отчетността и прозрачността на антикорупционните органи, ще изготви и регулация за лобизма, както и други елементи, върху които сме получавали критики, но не са били адресирани", заяви още Пеканов.

"Видях много проекти, много хора, които искат да сме по-добре и България да е европейска държава", коментира процеса на надграждане той.

В отговор на журналистически въпрос за размера на средствата за столицата дали ще са достатъчни, Пеканов отговори, че парите за София са предостатъчни. "Голяма част от икономическото развитие в страната се съсредоточава в София. Европейските средства отиват за социална и териториална кохезия, смятам, че трябва да има подкрепа най-вече за регионите, които не се развиват добре. 5 от 6 региона в България са най-бедните в Европа, затова най-много средства трябва да има там. Столицата ни се развива добре", аргументира още вицепремиерът.

Пътят напред е преговори в останалите сектори, като например тема енергетика, и изпълнението на тези цели, обясни Пеканов.

 








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: