България и Китай ще си сътрудничат в областта на образованието, строителството и архитектурата

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:21 / 18.11.2015
1287
Правителството одобри проект на Споразумение за сътрудничество между Министерството на регионалното развитие и благоустройството на България и Министерството на жилищата и развитието на градските и селските райони на Китай. 

Подписването на документа ще създаде условия за укрепване и разширяване на двустранните отношения с Китай в областта на строителството и архитектурата и ще бъде предпоставка за установяване на трайно партньорство и засилване на икономическите връзки между двете страни.

Споразумението конкретизира сътрудничеството в определени направления, вкл. развитието на публично-частното партньорство, градското управление и развитие, борбата с незаконното строителство, осигуряване на сеизмична устойчивост, енергийна ефективност, съдействие по установяване на контакти и партньорства между неправителствени организации, професионални съюзи, работодателски организации, компании и др.

Китай е важен партньор за развитието на търговско-икономическите отношения на България със страните от Азия. Стратегическата роля на Китай произтича и от стартираната от правителството му Инициатива да сътрудничество със страните от Централна и Източна Европа, което е предпоставка за активизиране на отношенията, включително и в областта на строителството и архитектурата, чрез привличането на китайски компании в реализирането на големи инфраструктури и проекти в България, както и чрез навлизането в Китай на български строителен бизнес.
Одобрен беше и проектът на споразумение за сътрудничество за периода 2016-2019 г. между министерствата на образованието на двете страни. 

В документа са посочени конкретните квоти за обмен на студенти, докторанти, специализанти и преподаватели, мерките за насърчаване на прякото сътрудничество между университетите на двете страни и за изучаването на български и китайски език, както и начините на финансиране на договореностите.

Споразумението дава израз на нарасналия интерес в България към китайската наука и култура и спомага за развитието на образователния обмен между двете държави. Подписването му ще допринесе за запазване на дългогодишните връзки, както и за активизиране и задълбочаване на двустранните отношения в областта на образованието и науката в контекста на новите реалности на българското членство в ЕС.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Първи подробности за тежката катастрофа край "Маказа", има много ...
Днес отбелязваме Международния ден на сестринството
Поскъпват основни хранителни стоки
Тежка катастрофа спря движението за "Маказа"
Въпреки високите, българите не спират да купуват имоти в това рай...
Времето днес леко ще ни пообърка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).