България е сред страните с най-много жертви на здравната система

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
11:21 / 07.08.2015
1711
България е една от четирите държави в Европейския съюз с най-много жертви на здравната система, според данните са на Евростат. 1,2 милиона човешки живота на хора под 75 години в целия Европейски съюз са можели да бъдат спасени, сочат стряскащите данни. У нас неспасените хора през 2012 година са повече от 500 на всеки 100 000 души, предаде Нова ТВ.

От една страна, смъртта им е можело да бъде избегната, ако здравната ни система беше по-ефективна. От друга - смъртните случаи щели да бъдат по-малко, ако самите ние бяхме по-образовани, по-малко бедни и с повече съзнание за здравето си.

Според проучването на Евростат хората със сърдечни болести са най-застрашените от преждевременна смърт. При такива проблеми обаче, преди да се стигне до болница, можем да се погрижим и сами за себе си.

"Пациентът трябва активно да търси участието на лекаря. От друга страна, да участва в провеждането на лечение, тоест да спазва схемите, които са предписани", обясни проф. Нина Гочева, началник на кардиологичното отделение в Национална кардиологична болница.

Когато липсата на профилактика се съчетае с проблемното българско здравеопазване, ни остава единствено да потърсим правата си. И все пак в крайна сметка всички се надяваме да не стигаме до адвокатската помощ, а да разчитаме на лекарската.

Изводът на Европа е, че положението може да се подобри, само ако се подобри здравната политика.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Някои търговци спират да издават хартиени касови бележки
Учител: Абитуриентите, които така щедро плюете днес, са продукт н...
Играчи на пазара на недвижими имоти "превъртат" кеш в България - ...
Важно за шофьорите по АМ "Тракия"
Корабът, който блъсна друг плавателен съд край Румъния, пристигна...
ТИР се заби в къща


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).