Българинът е два пъти по-беден от 1990 г.

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (8)
08:57 / 04.11.2011
2055
Джобът ни е наполовина по-празен спрямо 1990 г. Това каза членът на УС на БНБ проф. Стати Статев по време на национална конференция на тема "Застрахователния и осигурителен пазар".

Статев направи презентация, на която стана ясно, че към 2009 г. нивото на реалните доходи на домакинствата се равнява на едва 53% от доходите ни през 1990 г. по данни на НСИ. По думите му замразяването на заплатите през 2010 и 2011 г. означава, че към днешна дата положението е същото.

"Отрицателните лихвени проценти в миналото изядоха реалните доходи на българина. Неусетно финансирахме с парите си тогавашния бюджетен дефицит", смята Статев.

Анализът му обхвана и една друга тревожна статистика. Едва 3% от доходите ни идват от стопанска дейност. За сравнение този показател е бил 20% през 2003 г. "България изгуби своя естествен буфер по време на кризата", каза Статев.

Той засегна и рекордните стойности на депозитите на домакинствата. Според него това не се дължи на спестовност на населението, а по-скоро на отдръпването на предприемачите и техния бизнес. Те не инвестират парите си, а ги трупат.

Презентация на форума направи и изпълнителният директор на ЗАД "Армеец" Румен Георгиев. Той потвърди затруднената ситуация, в която се намира не само родният, но и европейският бизнес, като каза, че застрахователните компании работят близо до нулата заради кризата.

Източник: в. "Стандарт"


Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Откриха труп на мъж в Несебър
Бизнесмен от морето: Няма хора за работа, тъпоглави не се поддава...
Шеф на една от големите банки: Ако имате пари в лева в банките, щ...
Борисов: Поговорката "Готви се за война, ако искаш да живееш в ми...
Прокуратурата обвини Кирил Терзиев за закана за убийство над Свет...
МО: България няма да изпраща военнослужещи в Украйна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).