ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Британски пътешественик: Забравете крайбрежието на България и неговите орди от туристи - посетете вътрешността на страната
Автор: Гено Петров 19:13 / 10.01.2023Коментари (0)88419
©
"Забравете крайбрежието и неговите орди от туристи – вътрешността на България е дом на манастири, ослепителни езера и очарователни градове".

Това съветва журналистът на свободна практика Чарли Киткат в статията си за британския таблоид "Дейли Мейл". Неговото пътешествие в страната ни започва от столицата, предаде БНР. 

"Самата София е радост. Град с почти 1,3 милиона души, той предлага чар, красота и култура в изобилие. И благодарение на модерното метро е лесно да се стигне от летището до центъра, където изведнъж се озоваваме сред руините на римския град Сердика. Наблизо се извисява златнокуполната катедрала "Св. Александър Невски", а в съседство църквата "Света София" стои скромно, криейки римски мозайки в подножието си. Наблизо има синагоги и джамии, напомнящи за разнообразното наследство на града", пише пътешественикът и не пропуска да отскочи до подножието на близката до столицата ни планина Витоша, където се намира Боянската църква – средновековен храм под закрилата на ЮНЕСКО.  

Забързаното ежедневие на столичния ни град също прави впечатление на госта:

"Комунизмът тук падна през 1990 г., но преходът на България към капитализъм беше предизвикателство. Въпреки че главните улици "бръмчат" със стилни барове, уморените сгради в съветски стил в града илюстрират суровата реалност, пред която са изправени много българи".

Денят му завършва в традиционен български ресторант в покрайнините на София. 

"Чинии с печени пилешки дробчета, свинска яхния и планина от най-емблематичното ястие в България – шопска салата (подобно на гръцкия си братовчед, но със сирене вместо фета), пристигат на трапезата ни. Местни жители танцуват в кръг на традиционна народна музика. Зрителите отпиват малки чаши домашно приготвена ракия. Съвсем скоро сме на дансинга".

Следва и ободряващо пътуване с автомобил под наем към Седемте рилски езера: 

"Скачаме на борда на седалковия лифт в близост до хижа "Пионерска". Първото ледниково езеро се появява, когато се изкачваме над 2300 м. След два часа бърборене стигаме до върха. Под нас седемте езера блестят като сапфири. Огромна панорама от хълмове и далечни градове се простира почти по целия път обратно до София".  

Магията на най-високата планина в България – Рила, омагьосва Чарли Киткат. Той прекарва нощ в скромните одаи на Рилската света обител и описва изживяването си: 

"Първата светлина свети през прозореца без завеси, след това чувам слаба струйка вода и хор от птичи песни. Това не е Тоскана или Прованс. Вместо това съм заобиколен от полюшващи се дървета, кафяви мечки и най-високите върхове в Източна Европа в най-святото място на България – Рилския манастир. Отварям вратата на скромната си стая от 18 паунда на нощ, за да разкрия черно-бели коридори, тесни арки и кръгли куполи, върху които са поставени кръстове. Под мен, в калдъръмения двор, манастирът започва своето ежедневие. Хиляди монаси са пребивавали в Рилския манастир от основаването му през Х век от Св. Йоан Рилски – отшелник, почитан като светец още приживе. Днес близо 60 монаси наричат мястото свой дом. Случайният турист е добре дошъл, ако се обади предварително и след това кара два часа на юг от София, древната столица на страната".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: