Божидар Димитров: С европейски пари се финансира антибългарска кампания и музей на македонизма

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (7)
17:27 / 07.10.2013
4640
Българските евродепутати би трябвало да информират брюкселските фактори как реално се харчат европейските средства в Македония. Това каза проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей, във връзка с европейския проект за възстановяване на бункерите от Първата световна война над Дойран, по който е изграден музей, на практика на македонизма. 

"Днес ми станаха ясни повече подробности от този съвместен проект, който признавам, не знаех, че е с Кюстендилска община. Има пълно съвпадение с нашия случай с изложбата в Белград. Както и в нашия случай, така и тук, тайно от нас, и даже с измама, македонската страна си е направила, един музей на македонизма, а не - на Първата световна война и на българското участие в нея, което е силно неглижирано. Не са използвани почти нито един от документите, които Кюстендил е изпратил на колегите", обясни Божидар Димитров.

По думите му - получените пари от Европа, по европейската програма Трансгранично сътрудничество, са били използвани за поредния македонистки музей.

"Тук вече се поставя въпросът - както ние уведомихме ЮНЕСКО за това, което стана в Белград, и ЮНЕСКО взе решителни мерки, не трябва ли по същия начин нашите депутати в Брюксел да информират съответните брюкселски фактори, които раздават пари за подобни неща, как се харчат реално парите? Дали наистина се изпълняват бройките, такива, каквито са заявени, и благодарение, на което са спечели въпросния грант, който никак не е малък. Тъй като и ние сме дали там пари, излиза, че с наши, български пари, се финансира една откровена антибългарска кампания и един музей на македонизма", коментира проф. Божидар Димитров.


Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Четирима са пострадали след челен удар между бус и тир
COVID-19 има нов вариант, вижте симптомите на FLiRT
България засилва връзките си с българската общност в Косово
Горанов: Имам лоша оценка от САЩ и трябва да си извървя пътя
Бойко Борисов: Положих всички усилия да не отидем на избори
Имат ли право непълнолетните да работят по време на лятната вакан...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).