ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Бойко Борисов участва онлайн в Социалната среща на върха в Порто
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:19 / 07.05.2021Коментари (0)1500
©
Започна онлайн участието на министър-председателя Бойко Борисов в Социалната среща на върха в Порто, която е кулминация на Португалското председателство на Съвета на ЕС. Във фокуса на форума ще бъде определянето на европейската програма за следващото десетилетие, която да гарантира, че европейската общност се изправя пред предизвикателствата на настоящето и бъдещето без никой да бъде изоставен.

Социалната среща на върха на ЕС има за цел да засили ангажимента на държавите членки, европейските институции, социалните партньори и гражданското общество към прилагането на Плана за действие за Европейския стълб на социалните права. Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен постави Европейския стълб на социалните права в центъра на действията на Комисията за осигуряване на справедливо и приобщаващо възстановяване.

Планът за действие, представен от ЕК през март 2021 г., предлага редица инициативи и определя три основни цели, които трябва да бъдат постигнати в цяла Европа до 2030 г.

Според първата от начертаните цели най-малко 78% от населението на възраст 20-64 г. трябва да бъде в заетост до 2030 г., според втората - най-малко 60% от всички възрастни лица следва да участват в обучение всяка година. В тази връзка се изисква най-малко 80% от лицата на възраст 16-74 г. да имат дигитални умения и да се намали делът на  отпадналите от образователната система. Третата цел на ЕК предвижда броят на лицата в риск от бедност или социално изключване да бъде намален с най-малко 15 млн. души до 2030 г.

Социалната среща на върха и неформалната среща на лидерите от ЕС в Порто се провеждат в два последователни дни. Днес ще се състои Социалният съмит, който ще се съсредоточи върху най-добрия начин за прилагане на Европейския стълб на социалните права.

Премиерът Бойко Борисов ще вземе участие в панела за умения и иновации. В него българският министър-председател ще застъпи позицията, че бързото навлизане на цифровите технологии, икономическата трансформация и демографските промени са фактори, които оказват съществено влияние върху развитието на пазара на труда, работните места и уменията.

В Порто ще се проведе и неформалната среща на държавните и правителствените ръководители на ЕС, която ще продължи с работна сесия на лидери в събота. Държавните и правителствените ръководители на страните членки на ЕС ще обсъдят как да бъде даден силен политически тласък на Европейския социален стълб и неговото прилагане.

В рамките на неформалното заседание на Европейския съвет на 8-и май ще бъде приета Декларация от Порто за социалното измерение на ЕС.

Теми на неформалната среща на държавните и правителствени ръководители на страните членки на ЕС днес ще бъдат COVID координацията и предстоящата среща на евролидерите с министър-председателя на Република Индия Нарендра Моди, която ще се проведе в утрешния ден. Тя е 16-ата среща на върха ЕС-Индия като целта е установените отношенията да се надградят и да станат още по-интензивни особено предвид актуалната ситуация, свързана с пандемията от коронавируса.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: