Боб, мед, тиква! Досещате ли се обаче за четвъртия - "Еликсира на Родопите"?

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
22:39 / 06.03.2023
5383
Според популярна теория за здравословно хранене трябва да се храним с продукти, които са типични за района, в който живеем. В това отношение определено сме облагодетелствани. Екзотичните храни като нахут, зелен чай, червена леща и киноа стават все по-популярни, но те си имат и типични нашенски заместители, не по-малко полезни.

Боб

Всеки фитнес инструктор и специалист по здравословно хранене ще ви каже, че това е най-богатия на протеини въглехидрат. Вярно е, че бобът е калоричен, но всеки спортуващ знае, че е полезен при изграждането на мускулна маса. Богат е на фосфор, магнезий и желязо.

Натурален пчелен мед

Стевия, фурми, кленов сироп, сироп от агаве. Това са все полезни заместители на захарта. Българският натурален пчелен мед не им отстъпва по качество. Той съдържа витамини и минерали, които не могат да се намерят нито в бялата, нито в кафявата захар. За да е полезен, медът трябва да е натурален. За съжаление в повечето магазини има много продукти с етикет "мед", които всъщност са глюкозо-фруктозен сироп, нямащ нищо общо с натуралния продукт.

Тиква

Тиквата е още един продукт, с който можете да приготвите куп здравословни десерти. Богата е и на витамин С, и на витамин В, съдържа и желязо. Диетолозите я препоръчват най-вече заради ниската й калоричност – 26 кал. На 100 г. Десертът печена тиква с орехи съдържа не повече от 250 кал. На порция.

Мурсалски чай

"Еликсира на Родопите" - така го наричат местните. Живеещите в планинските градчета са убедени, че тонизиращото му действие превъзхожда кафето. Полезен е при настинка, а според диетолози има и антиоксидантно действие, подобно на зеления чай.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...
Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния списък" на Н...
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).