Близо 29 000 души са потърсили помощ на горещата телефонна линия

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:10 / 29.09.2015
1607
На 1 октомври 2015 г се навършват 18 години от създаването на Националната гореща телефонна линия за пострадали от насилие 02 981 76 86. Линията бе стартирана от екипа на Фондация "Асоциация Анимус" на 1 октомври 1997 година по модел на Women's Aid Federation в Бристол, Великобритания.

Това бе първата общодостъпна услуга за жени преживели насилие. На телефонът се обаждат пострадали от домашно насилие, сексуално насилие, трафик на хора с цел сексуална и трудовa експлоатация, и друг вид злоупотреба, деца и юноши, свидетели и пострадали от насилие, и техните близки. Телефонът предоставя емоционална подкрепа, кризисно консултиране и информация.

За изминалите 18 години на Националната горещата телефонна линия са потърсили помощ 28 877 души. Сред обаждащите се най-много са търсещите помощ по повод домашно насилие - 58% или 16 748 души. 

През годините програмата динамично се развива. От месец септември 1999 г. Горещата телефонна линия за хора, пострадали от насилие предоставя и безплатна юридическа консултация за хора, пострадали от насилие. Днес тези консултации се предоставят всяка сряда от 17:00 до 21:00 часа.

Националната горещата телефонна линия за хора, пострадали от насилие е уникална с това, че тя се обслужва само от доброволци. От стартирането й до момента са работили 350 консултанти. Това са психолози, социални работници, лекари, юристи и др. В момента екип от 20 доброволци е на разположение на пострадалите и техните близки. 

Освен въвеждащото специализирано обучение за телефонно консултиране на хора, пострадали от насилие, доброволците преминават и през различни надграждащи обучения - за работа с юноши, работа с клиенти в криза, за работа с хора със суицидни намерения, за работа с хора с психични заболявания и др.

На 05 декември 2013 г.- Международния ден на доброволците, екипът бе награден за  "Доброволческа инициатива 2013", организирана от Фондация "Лале" и Национален алианс за работа с доброволци. Грамотата е връчена лично от Президента на Република България - Росен Плевнелиев.

Националната гореща телефонна линия стартира с финансовата помощ на Charity Know How, Великобритания, Staples Trust, Великобритания и Democracy Commission Grants към посолството на САЩ.

През годините услугата просъществува благодарение на финансовата подкрепа на множество донори, сред които най-продължително бе подкрепата на Фондация NOVIB и програма MATRA на Холандското правителство. През 2007 и 2008 година Горещата телефонна линия бе финансирана от Министерство на труда и социалната политика, съответно по програма ФАР на Европейския съюз и чрез фонд "Социална закрила" на Министерство на труда и социалната политика. 

Последните години Горещата телефонна линия се финансира от фонда за проекти по чл. 6 от Закона за защита от домашно насилие в Министерство на правосъдието.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Неделина Неделчева е Царица Роза 2024
Журналист: Путин готви военна офанзива през лятото
Експерт: Живеенето под наем е добра опция, ако човек не разполага...
България е на второ място в Европа по брой и дебит на минерални и...
Каква заплата получава един евродепутат?
Хампарцумян за влизането ни в еврозоната: Риск има, ако се появят...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).