ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Бизнесмен направи нетрадиционно дарение на родното си село
Автор: Екип Plovdiv24.bg 23:12 / 04.05.2022Коментари (0)5516
©
Илюстративна снимка
Бизнесменът и ексобщински съветник от “Народен съюз" в ОбС – Дупница Спас Андреев, който е от с. Крайници, е направил нетрадиционно дарение – катафалка на селото, в което е роден. Ключовете на автомобила и документа за дарение той е предал на свещеник Радослав Ваклин, но след няколко дни попът върнал дарението, съобщава Struma.bg.

Спас Андреев заяви: “Още преди няколко години бях решил да подаря катафалка на черквата в селото. Преди година докарах специализирания автомобил от Германия, обслужих го, направих му основен ремонт и на 21 април т.г. връчих ключовете на свещеник Р. Ваклин. Катафалката е дарение за жителите на селото, а не за храма, тъй като няма такава законова възможност. Не може да се дари и на кметството.

След разговор с владиката Поликарп се разбрахме да регистрирам автомобила на мое име и след това при нотариус да го даря на жителите на селото, като катафалката ще се използва от храма за погребения на местни жители.

Сега, когато почине жител на Крайници, близките му плащат по 120-150 лв. на траурни агенции да закарат покойника до гробищния парк, а разстоянието от най-отдалечената къща е не повече от километър. Моята идея беше срещу 10 или 20 лв. да се извършва тази услуга с дарения от мен автомобил.

На 21 април дадох ключовете на свещеника и нотариално завереното дарение, той ги прие, но след няколко дни ги дал на мой приятел да ми ги донесе. Заявил, че се отказва от дарението и да съм паркирал катафалката в моя гараж. Катафалката беше паркирана пред черквата, докато се намери място къде да се паркира. На гробищния парк има място, може и там да се закара.

На всеки курбан в селото дарявам по една овца, не ми се отказва, никой не ми казва "не я искаме, върни си я". Мога да продам автомобила. Щом го обявя за продан, ще му взема най-малко 5000 лв., но не искам, дарил съм го хората от селото да не плащат високи цени на траурни агенции, и без това хората обедняват заради инфлацията", заключи Спас Андреев.

Свещеник Радослав Ваклин заяви по темата: “Никъде в България няма храм, който да разполага с катафалка. Има траурни агенции, те извършват тази дейност. Аз не мога да обслужвам автомобила, трябва да назнача и шофьор… Местните жители ще ме обвинят, че взимам пари за себе си от катафалката. Не зная да е воден разговор с владиката Поликарп за катафалката. Трябва да искам разрешения от патриарха, ако той разбере, ще търпя наказание", заключи свещеникът.

На въпрос не е ли възможно да се определи една цена за превоз в рамките на селото и тя да е като дарение, което ще се записва, а парите ще се слагат в специална кутия и така ще се отчитат като приход за храма, от който ще се плаща за гориво на катафалката и на шофьор на повикване, за да няма съмнение за злоупотреба с тях от свещеника, Р. Ваклин отговори, че ще разговаря още веднъж със Спас Андреев и ще реши какво ще предприеме.

След малко повече от час след този разговор катафалката бе върната от приятел на Сп. Андреев в двора на гробищния парк по искане на свещеника…







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: