Бил Гейтс обясни защо Android бие Microsoft на мобилния пазар

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:41 / 09.11.2019
4266
Операционната система на Google – Android, е най-широко използваният софтуер за смартфони в света днес, но основателят на Microsoft Бил Гейтс смята, че това нямаше да е така, ако неговата компания не бе ударена от мащабно антитръстово дело в края на 90-те години на миналия век. 

Лошо стеклите се обстоятелствата за софтуерния гигант са му попречили да е по-фокусиран върху създаването на собствената операционна система. Ако не са били те, "вместо да използвате Android днес, щяхте да използвате Windows Mobile", изтъкна Гейтс по време на конференцията DealBook на New York Times в Ню Йорк тази седмица, цитиран от Business Insider. 

"О, ние бяхме толкова близо!“, възкликна Бил Гейтс, обвинявайки разсейването покрай историческото дело. По думите му изоставането на Microsoft е било само от три месеца. 

Милиардерът визира съдебното дело на американското правителство срещу Microsoft, което стартира през 1998 г. и приключи през 2001 г. със световно споразумение, задължаващо гиганта да предоставя информация, полезна на други компании в разработването на конкурентни програмни продукти, съвместими с Windows. Искът бе заведен въз основа на твърдения за незаконен монопол и съответно несправедливо предимство на операционната система Windows PC. По онова време Microsoft доминира пазара на софтуер, съобщава "Economic"

Въпреки закъснялата стъпка, Microsoft все пак създаде своя мобилна операционна система (Windows Mobile), както и серия от смартфони. Това се случи, след като придоби бизнеса за телефони на Nokia в опит да тръгне по утъпкан път на пазара. Сформираното през 2014 г. дъщерно дружество преустанови дейност в края на 2017 г

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).