Безплатни изследвания за деня против белодробните болести

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
11:16 / 18.11.2015
1442
18 ноември е определен от Световната здравна организация - СЗО за Ден на хроничната обструктивна белодробна болест - ХОББ. Това е дългосрочно заболяване, което се дължи на възпаление на белите дробове, увреждане на белодробната тъкан и стесняване на дихателните пътища, водещи до затруднения в дишането.

Заболеваемостта, болестността и смъртността от ХОББ нарастват застрашително в целия свят. Причина за това е разпространението на тютюнопушенето, замърсеността на околната среда и отделянето на вредни емисии в атмосферата, използването на въглища, дърва и непреработен петрол за домакински и производствени цели.

По данни на СЗО, ХОББ ще бъде третата причина за смърт през 2020 г. Данните обаче показват, че към днешна дата тя вече заема това място в класацията - посочва доц. д-р Диана Петкова - председател на Българското дружество за белодробни болести - БДББ.

Българското дружество за белодробни болести - БДББ и Асоциацията на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ - АББА организират днес в Народното събрание българската премиера на Бялата книга за белодробно здраве в Европа. Книгата излиза на български с обръщение от д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната комисия по здравеопазване. Началото е в 11:30 ч.

"В България разпределението на ХОББ по данни на екип на Белодробната клиника към УМБАЛ "Георги Странски" в Плевен обхваща 14% от населението - продължава доц. Петкова. -Изчислени са преките и непреки разходи за лечението на пациенти с това тежко инвалидизиращо заболяване. За всяка държава и всяка икономика те са голямо перо от държавния бюджет. Всяка година в Европейския съюз за лечение на тази болест се отделят 380 млрд. ХОББ обаче е предотвратимо заболяване. Именно затова тази година мотото на кампанията за превенция на ХОББ е: Все още не е късно! Целта на белодробните специалисти по целия свят в днешния ден е да обърнат вниманието на обществеността и на политиците в отделните държави върху факта, че превенцията и ранното откриване на болестта може да спаси хиляди човешки животи."

Дали имате ХОББ и как да се лекувате, можете да разберете като посетите най-близкия специалист по Белодробни болести. Диагностицирането е лесно - със спирометрично изследване.

Днес БДББ отваря вратите на всички университетски болници в България за безплатни консултации и спирометрични изследвания.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Четирима са пострадали след челен удар между бус и тир
COVID-19 има нов вариант, вижте симптомите на FLiRT
България засилва връзките си с българската общност в Косово
Горанов: Имам лоша оценка от САЩ и трябва да си извървя пътя
Бойко Борисов: Положих всички усилия да не отидем на избори
Имат ли право непълнолетните да работят по време на лятната вакан...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).