Берачка на липа с три акта за един ден

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (5)
11:39 / 20.06.2016
3806
Три акта за един ден получи събирачка на липов цвят и прашец от Шумен за нарушаване на общинската забрана за брането на цвят и събирането на прашец с цел търговия.

Безработната Анка Заркова Минева се надявала в неделя като продаде суровината да изкара 60 лева, а вместо това минути преди полунощ получава третия си акт. По наредбата за опазване на обществения ред глобата е от 100 до 1000 лева. "Полицаите казаха, че е към 50 лева, от кмета зависело, дано сложи по-малка.", надява се Анка.

Анка и приятелката и Магдалена са тандем под липите от събота, когато започнал по-активно да пада прашецът. "Работя на сепариращата линия, но като съм свободна сега и не съм на смяна исках да изкарам някой лев." - разказва Магдалена, която чака да напишат и нейния акт, след като са ги изловили на под дърветата на бул. "Алеко Константинов". 

Цял ден жените си играят на котка и мишка с полицаите. Първия път спипали Анка пак на тоя булевард в неделя сутринта. На обяд и направили акт на "Кристал". Третия път ги изловили заедно с "колежката". 

"Аааа, на мене и вчера ми направиха един, вече и аз имам два." - хвали се Магдалена. 

Жените метат прашеца с метли направо от тротоара. "Той не е за пиене, за козметика е, в махалата го изкупуват по 2 лева, ама сигурно посредниците после го продават по 5-6."- обясняват Анка и Магдалена. 

От няколко дни инспекторите от дирекция "Устройство на територията" са с указания да контролират липовите алеи в Шумен, като освен брането на липов цвят и чупенето на клони е забранено и метенето на прашец от тротоара. В съседен Разград глобяват само за цвят, но не и за прашеца от земята. По закона за лечебните растения обаче е разрешено събирането на билки за само за лични нужди от земи и гори държавна и общинска собственост, но само до половин килограм на човек на ден.


Източник: Агенция "Монитор"

Виж коментарите (5)
Още новини от Национални новини:
В тази билка има калий, калций, желязо, манган, магнезий и цинк, ...
Читател на Plovdiv24.bg: На магистрала "Тракия" е много опасно в ...
МВР съобщи за проблеми при издаването на шофьорските книжки
Сузанита за Кристиан: Обичаше високите скорости, но винаги е бил ...
Бойко Борисов: Сега всички отвън разбират каква огромна грешка са...
Борисов от Враца: Няма да ви стигнат нито работниците, нито проду...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).