ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
БАН скочи на хомеопатите, науката им била лъжлива
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:59 / 17.06.2022Коментари (3)2795
©
Българската академия на науките скочи на хомеопатите и настоя тази "лъженаука“ да бъде премахната от образованието. Справка на "Телеграф“ в регионалните здравни инспекции показа, че само 183 хомеопати практикуват легално у нас, а всички останали работят на черно.

Според закона всеки практикуващ неконвенционални методи за благоприятно въздействие върху индивидуалното здраве трябва да е вписан в регистър на съответното РЗИ. В противен случай подлежи на глоба от 500 до 1500 лв., а при повторно нарушение - от 1500 до 5000 лв. 

В цяла България обаче са регистрирани само 467 лечители, които прилагат някой от седемте разрешени методи. Хомеопатията попада в точка 4 и е описана като метод, при който индивидуално подбрани хомеопатични лекарствени продукти се цели стимулиране на естествените оздравителни сили на организма. Съгласно Закона за здравето практикуващите трябва да имат магистърска степен по медицина или дентална медицина. Хомеопатията обаче е част и от средното образование и съществува като специалност в професионалните гимназии.

Именно срещу това се обявяват изявени български учени от различни специалности. Те излязоха с подписка и обръщение към просветния министър акад. Николай Денков и здравния министър проф. Асена Сербезова. "Научихме съвсем наскоро, че оставайки неизвестно за българската научна общност, както и за здравомислещите и отговорни за образованието хора, вече повече от 10 години в средното професионално образование у нас се е настанило преподаването на лъженауката хомеопатия“, се посочва в позицията, подписана от 68 учени.

Те изразяват възмущението си от съществуването на специалността "Технология на хомеопатичните и фитопродукти" в професионалното направление "Химични продукти и технологии". Такова обучение се предлага в почти всички професионални гимназии в страната най-малкото от 2013 г. насам, посочват от БАН и допълват, че съществуването на тази професионална квалификация поражда "силното чувство за срам за нашето средно професионално образование“.

"Нашата младеж да бъде обучавана на една напълно антинаучна и лъжлива теория и практика, изобличена от световната медицина, химия, физика и биология, е категорично недопустимо“, категорични са учените. Те посочват, че в България производство на хомеопатични препарати практически никога не е имало и няма да има, защото пазарът на тези препарати отдавна е монополизиран от две големи европейски хомеопатични компании производителки. В обръщението към министрите от БАН заявяват, че "този вид антинаучно обучение" трябва да бъде преустановено и се надяват на бързи и решителни мерки хомеопатията да не присъства в средното образование още от следващата учебна година.

Предложението на учените е специалността "Технология на хомеопатичните и фитопродукти" да бъде преобразувана само в "Технология на фитопродуктите“.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.06.2022 г.
0
 
 
И все пак тя помага..
Aнонимен
на 18.06.2022 г.
0
 
 
От БАН дали са ходили скоро по аптеките да видят колко хомеопатия се продава от Боарон? Ама то това нали е Боарон, а мани ги тея! :) Ей за много прости ни имате вече! Обидно е!
Aнонимен
на 17.06.2022 г.
0
 
 
Я да вземат тия от БАН,да се бан-ат сами от тоя си тъп материал,въобще ако е техен и имат нещо общо с него а не е на поредният събудил се драскач дето си е бил чикия в просъница,докат се събуди!Аман от лъжи,па дори и от БАН!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Първа лига, сезон 2023/2024
Реформи в БДЖ
Проектът Модър - Царевец
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: