ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
БАБХ погна фалшивите сирена и кашкавали по магазините
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:41 / 05.08.2020Коментари (0)2135
©
Българската агенция по безопасност на храните, Комисията за защита на потребителите, "Активни потребители" и двете асоциации на млекопреработвателите в България тръгнаха отново на проверки за качеството на сиренето и кашкавалите в магазинната мрежа в София. По време на пандемията те бяха временно преустановени, но от днес се възобновяват. Контролните органи взеха 6 проби от обекта, чийто резултати ще излязат в началото на следващата седмица.

"Проверяваме дали има вложени немлечни мазнини или както всички ги наричат палма. Дали отговарят на физико-химичните показатели и дали има замърсяване с микроорганизми. За млечните продукти, особено за сиренето и кашкавала изискването е да няма салмонела и стафилококови ентеротоксини. Микробиологията ще излезе по същото време", обясни д-р Райна Иванова, експерт към Дирекция "Контрол по храните" към Българската агенция по безопасност на храните.

В отговор на въпрос колко глоби са съставени от началото на годината, д-р Иванова заяви: "От началото на годината, до края на февруари, когато бяхме взели 32 проби имаме 4-5 глоби за несъответствие на пробите", уточни тя и каза, че глобите по стария закон варират между 2000 и 4000 лв., а при повторно нарушение скачат и те се налагат на производителите, а не на търговската верига.

Магдалена Апостолова от Асоциация на млекопреработвателите в България припомни, че от три години съвместно с БАБХ взимат проби на случаен принцип от магазинната мрежа.

"Има нарушения във физико-химията. Най-често има нарушения и в етикетирането", обяви Апостолова и добави, че от агенцията не им дават детайлни данни, а само ги информират в колко от взетите проби има отклонения.

Според нея, въпреки това нарушенията като цяло намаляват, защото все повече фирми спазват наредбата и изискванията.

"За първите четири месеца на годината е внесено доста сухо мляко. По неофициални данни количеството е било повече от 2400 т. Може да си представите за колко мляко става въпрос, защото един килограм се разрежда с 10 литра вода", обяви тя и добави, че въпреки това млечните продукти като цяло са произведени от сурово мляко.

Апостолова добави още, че се наблюдава и ръст на цените на стоковата борса.

"С 2% на сирената, а на кашкавалите е малко повече. Това е вследствие на увеличението на цените на тока, консумативите. Цените на сухото мляко на борсите също скочиха, говоря за европейските. Има свръх производство на сурово мляко в Европа, което ще наложи прилагането на регулации", коментира тя.

Д-р Сергей Сергей Иванов от "Активни потребители" заяви, че в момента няма жалби и сигнали, но това отдава на отпускарския сезон.

Попитан каква е цената, под която не може да си купим истинско сирене и кашкавал, той обясни, че под 7 лв. няма как да ядем истински продукт, както и за под 10 лв. за кашкавал.

"Сирене за 6 лв. и кашкавал за 9-10 лв. не може да ядем. В тези, които са под тази цена има основно вода и различни добавки", поясни д-р Иванов.

Той коментира, че у нас се внасят огромни количества палмово масло, като само за миналата година са внесени 12 000 т.

"Това стига за половината продукция на сирене в България да е направено от палмово масло. Тя отива и за кашкавал и други продукти", добави още той.

Д-р Иванов призова потребителите да се откажат да купува на принципа на най-ниската цена.

"Хората ще си спестят много неща, ако си вземат по-малко, но съответно по-скъпо, но и по-качествено сирене. Хидрогенираните растителни мазнини са един от основните проблеми, които водят до хронични заболявания в България. Това са най-вече сърдечно-съдови проблеми", каза докторът.

Той припомни, че отдавна те, държавата и медици настояват за въвеждане на забрана за влагане на хидрогенирани мазнини в млечни продукти, която в доста държави е въведена, но у нас това още се бави, пише още "БГНЕС".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: