ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
COVID-19 в Пловдив и областтаCOVID-19 в България COVID-19 по Света
Заразени: Починали: Излекувани: Заразени: Починали: Излекувани: Заразени: Починали: Излекувани:
1587 62 (3.9%) 1222 19 014 765 (4%) 13 727 31 485 356 969 298 (3.1%) 23 113 489
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
БАБХ погна фалшивите сирена и кашкавали по магазините
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:41 / 05.08.2020Коментари (0)1143
©
Българската агенция по безопасност на храните, Комисията за защита на потребителите, "Активни потребители" и двете асоциации на млекопреработвателите в България тръгнаха отново на проверки за качеството на сиренето и кашкавалите в магазинната мрежа в София. По време на пандемията те бяха временно преустановени, но от днес се възобновяват. Контролните органи взеха 6 проби от обекта, чийто резултати ще излязат в началото на следващата седмица.

"Проверяваме дали има вложени немлечни мазнини или както всички ги наричат палма. Дали отговарят на физико-химичните показатели и дали има замърсяване с микроорганизми. За млечните продукти, особено за сиренето и кашкавала изискването е да няма салмонела и стафилококови ентеротоксини. Микробиологията ще излезе по същото време", обясни д-р Райна Иванова, експерт към Дирекция "Контрол по храните" към Българската агенция по безопасност на храните.

В отговор на въпрос колко глоби са съставени от началото на годината, д-р Иванова заяви: "От началото на годината, до края на февруари, когато бяхме взели 32 проби имаме 4-5 глоби за несъответствие на пробите", уточни тя и каза, че глобите по стария закон варират между 2000 и 4000 лв., а при повторно нарушение скачат и те се налагат на производителите, а не на търговската верига.

Магдалена Апостолова от Асоциация на млекопреработвателите в България припомни, че от три години съвместно с БАБХ взимат проби на случаен принцип от магазинната мрежа.

"Има нарушения във физико-химията. Най-често има нарушения и в етикетирането", обяви Апостолова и добави, че от агенцията не им дават детайлни данни, а само ги информират в колко от взетите проби има отклонения.

Според нея, въпреки това нарушенията като цяло намаляват, защото все повече фирми спазват наредбата и изискванията.

"За първите четири месеца на годината е внесено доста сухо мляко. По неофициални данни количеството е било повече от 2400 т. Може да си представите за колко мляко става въпрос, защото един килограм се разрежда с 10 литра вода", обяви тя и добави, че въпреки това млечните продукти като цяло са произведени от сурово мляко.

Апостолова добави още, че се наблюдава и ръст на цените на стоковата борса.

"С 2% на сирената, а на кашкавалите е малко повече. Това е вследствие на увеличението на цените на тока, консумативите. Цените на сухото мляко на борсите също скочиха, говоря за европейските. Има свръх производство на сурово мляко в Европа, което ще наложи прилагането на регулации", коментира тя.

Д-р Сергей Сергей Иванов от "Активни потребители" заяви, че в момента няма жалби и сигнали, но това отдава на отпускарския сезон.

Попитан каква е цената, под която не може да си купим истинско сирене и кашкавал, той обясни, че под 7 лв. няма как да ядем истински продукт, както и за под 10 лв. за кашкавал.

"Сирене за 6 лв. и кашкавал за 9-10 лв. не може да ядем. В тези, които са под тази цена има основно вода и различни добавки", поясни д-р Иванов.

Той коментира, че у нас се внасят огромни количества палмово масло, като само за миналата година са внесени 12 000 т.

"Това стига за половината продукция на сирене в България да е направено от палмово масло. Тя отива и за кашкавал и други продукти", добави още той.

Д-р Иванов призова потребителите да се откажат да купува на принципа на най-ниската цена.

"Хората ще си спестят много неща, ако си вземат по-малко, но съответно по-скъпо, но и по-качествено сирене. Хидрогенираните растителни мазнини са един от основните проблеми, които водят до хронични заболявания в България. Това са най-вече сърдечно-съдови проблеми", каза докторът.

Той припомни, че отдавна те, държавата и медици настояват за въвеждане на забрана за влагане на хидрогенирани мазнини в млечни продукти, която в доста държави е въведена, но у нас това още се бави, пише още "БГНЕС".







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
22 септември 2018
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2021 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2020/2021
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Как очаквате да се развие КОВИД-ч9 пандемията в близките месеци?
Ще има ново караниниране и затваряне на градове
Ще затворят училища и институции, но няма да затворят градовете
Не очаквам никакво по-особено развитие
Ще се намери ваксина и ще се приключи
на кмета да се справя с повечето проблеми
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти
За реклама
Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
©2004 - 2019 Медия груп 24 ООД. Plovdiv24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Plovdiv24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: