ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Асоциация "Българска книга" представя 150 родни издателства във Франкфурт
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:38 / 19.10.2022Коментари (0)1012
©
Асоциация "Българска книга“ отново представя най-добрите образци на класическата и съвременната българска литература на най-голямото книжно изложение - Международният панаир на книгата във Франкфурт. Събитието започна днес и ще продължи до края на седмицата, като ще бъде отворено за публика през уикенда, съобщават от асоциацията. 

"Изключителна чест е за мен да представим българската литература на този престижен форум и вярвам, че тазгодишното ни участие ще предизвика интерес сред професионалистите от книжния бранш, ще прикове вниманието им върху безценните томове литература, които виждате на щанда и не на последно място - ще насърчи културния обмен и популяризирането на българската книга в чужбина“, каза председателят на АБК Десислава Алексиева по време на откриването.

Тя благодаря на генералния консул на България във Франкфурт Неделчо Михайлов и на почетния ни консул в Дармщадт за федерална провинция Хесен Ендрик Ланкау за вниманието и специалното отношение към българските книги. "Грамотността е в основата на всяка дипломация и разбирането, което срещаме от ваша страна е безценна подкрепа за целия сектор“, каза още Алексиева и не пропусна да акцентира върху българите, пръснати по цял свят: "Където има българин - има и българска книга, език и култура. Вярвам, че тревожните данни от последните години във връзка с грамотността са само временна пречка, която може да се преодолее с разпалване на любовта към четенето, с национална програма #КаузаГРАМОТНОСТ, която да издигне отново на висота българската държава и народ“.

Тази година на българския щанд В88 в хале 4.0 се очакват много посетители, които в петък ще имат възможност да присъстват на представянето на националните програми за подкрепа на превод от български език у нас. Началният час на презентацията е 17:00. В неделя от 11:30 часа Асоциация "Българска книга“ ще се срещне с децата от българските училища във Франкфурт и Майнц, а събитието ще приключи с литературно четене в рамките на #КаузаГРАМОТНОСТ.

Книгите, представени на българския щанд, са над 300 заглавия, сред които са наградените и номинирани книги от последните две години. Сред тях има книги на издателствата: Лист, Знаци, Хермес, Сиела, Лисиче, ФО, Ентусиаст, Фют, КЛЕТ България, Артлайн, Екрие, Мусагена, Прозорец, Сиби, Тангра, Библиотека България, Слънце, Кибеа, Клевър бук, Кралица Маб, Ракета, Рибка, Точица, Издтаелство за поезия ДА, Шамбала, Софтпрес, Колибри, Жанет 45, Скрибенс, Обсидиан, Давид, Мармот, Труд, Робертино, Просвета, Ина, Парадокс, Кръг, Изток-Запад, Булвест 2000, Аквариус, Дъбови листа, Педагог 6, Гея Либрис, Кръгозор, ТАТ криейтив, Атеа, Емас, Българска илюстрация, Книги за любители и други.

На българския щанд може да се открие информация за български книги, автори, издателства, преводачи, илюстратори. Ще има възможност за изграждане на връзки и взаимодействие между български и чуждестранни професионалисти от областта на книгоиздаването и литературата.

Представителите на българския книгоиздателски бранш ще участват в срещи с представители на Европейската асоциация на книгоиздателите (FEP) и Европейската и международна асоциация на книгоразпространителите (EIBF), на които ще бъдат дискутирани наболелите проблеми на книгоиздаването, свързани с авторското право в интернет, работата с библиотеки и читатели, законодателни инициативи на ЕС и не на последно място - нулевото ДДС върху книгите, което беше препоръчано с директива на Европейската комисия по-рано през тази година.

Франкфуртският панаир на книгата е най-голямото книжно изложение в света - както по брой посетители, така и по брой участници. Традиционно той е насочен към индустрията и към продажбата на права върху книги между издателства от различни точки на света.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Специализирани полицейски операции в страната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: