ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Арест за баща и син, издирвани в Гърция за участие в ОПГ и за трафик на хора
Автор: Иван Сотиров 12:03 / 29.07.2021Коментари (0)2435
© Plovdiv24.bg
Бургаският апелативен съд потвърди марката за неотклонение "задържане под стража“ на баща и син – Христо К. и Стоян К., с адрес в гр. Съединение, обл. Пловдив, издирвани с Европейска заповед за арест /ЕЗА/ от Апелативната прокуратура в гр. Солун, /Тесалоники/ Република Гърция.

С ЕЗА се иска предаването на мъжете с цел провеждане на наказателно преследване срещу тях за  две престъпления, извършени в съучастие с други лица в гр. Солун, /Тесалоники/ Република Гърция, първото в периода юни 2019 г. до 20.07.2021 г., а второто от юни 2019 г. до 16.07.2021 г. Обвиненията срещу Христо К. и Стоян К. са за участие в организирана престъпна група, образувана за извършване на престъпни деяния, както и за трафик на хора. Престъпленията са наказуеми с "лишаване от свобода“ от 5 до 10 години,  и с "лишаване от свобода“ от 10 до 15 години.

В Европейската заповед за арест се твърди, че деянията са били извършени от исканите за предаване лица, в съучастие с други 50 обвиняеми и 5 други неизвестни лица на територията на Турция, Грузия, България и Гърция. Според първото обвинение били установени поне 56 случая на превозвания и придвижвания на граждани от трети страни, които нямат право на влизане в Гърция. Цената за превозване на човек била от 2 000 до 2500 евро, с изрична уговорка за ползване на луксозни автомобили. Второто, посочено в заповедта обвинение е за това, че като участници в организираната престъпна група са предоставяли помощ на останалите съучастници, с цел да извършват престъплението по незаконно вземане и превозване на граждани на трети страни, които са влезли в страната без да имат право, съвместно, с цел извличане на печалба. Твърди се, че са били придвижени и превозени към вътрешността на Гърция 345 и повече граждани, които не са имали право да влизат в страната без съответна законова проверка.

ЕЗА отговаря на формалните изисквания на закона - същата е издадена в писмена форма, от компетентен съдебен орган на Република Гърция, описаните в нея престъпления намират аналог в българския Наказателен кодекс, за първото наказанието е "лишаване от свобода“ от съответно от 1 до 10 години, "глоба“ до 10 хиляди до 30 хиляди лева и конфискация на имуществото, а второто се наказва с "лишаване от свобода“ от една до шест години, т.с налице е изискваната двойна наказуемост за деянията.

В това съдебно производство мярката за неотклонение има единствената цел да обезпечи присъствието на исканите лица по време на разглеждане на делото по същество и предотвратяване на евентуално тяхно бягство и укриване, с което да се попречи предаването им на издаващата ЕЗА държава-членка.

Христо К. и Стоян К. са гражданин на държава от Европейския съюз, имат валидни лични документи, даващи им възможност безпрепятствено да напуснат страната. Всички обстоятелства обосновават реална опасност от укриване на исканите лица и са мотивирали въззивната инстанция да потвърди определението на първоинстанционния съд, тъй като взетата мярка за неотклонение "задържане под стража“ е най-подходяща да осигури присъствието им до приключване на производството по разглеждане на Европейската заповед за арест.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Ботев
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: