Антон Хекимян изнерви здравния министър

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (105)
09:12 / 26.11.2020
97866
От началото на епидемията насърчавахме хората да спазват мерките, но виждаме резултатите. Те са такива, защото хората неглижираха случващото се. Хората не носеха маски, гориха ги пред парламента и ето какво се случи. Така коментира епидемичната обстановка министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов тази сутрин по bTV, видимо изнервен от въпросите на водещия Антон Хекимян.

"Нашата здравеопазна система е успех. Ние изкарваме най-доброто от нея и това е успех. Съболезнования на близките на починалите" , категоричен е той. "Това са възможностите ни в момента. Аз хиляди пъти съм казвал, че имаме нужда от реформа. Това, което виждате в Сливен например, е това, с което разполагаме към момента. Ситуацията е извънредна. Трябва да се намери най-подходящата среда за болните от коронавирус и останалите пациенти.", обяснява проф. Ангелов.

"Напоследък се разпространява мнение, че сме проспали летните месеци, но това не е вярно. От както съм влязъл в длъжност, не спирам да работя. Направили сме максималното във всяка една област, но проблемът е в хората", казва още здравният министър.

"Аз не мога за няколко месеца да създам лекари - специалисти, медицински служители и т.н. Не е проблемът организацията, не е проблемът в сградите. Проблемът е, че няма медицински лица. Правим най-доброто от това, с което разполагаме", твърди Ангелов. Попитан за липсата на места и за отказа от прием здравният министър каза, че се е действало по ясно разписан план. Той отрича да се е действало със забавяне и без конкретни насоки. Постоянно се е следяла заболеваемостта. 

"Стъпка по стъпка решаваме. Швейцария има 8 милиона население, има 800 интензивни легла. Вчера ми попадна статия, че там вече няма болнични легла. Има ли система в света, която може да устои на такъв натиск - отговорът е не", отбеляза още проф. Ангелов.

Извънредната епидемична обстановка ще бъде удължена до края на месец януари, след това според данните, ще се пристъпи към още едно удължаване - до март. България не спира да следи и ситуацията в другите държави, за да се ориентира и със своите мерки. С всички ресорни министри е направен анализ за ефекта от по-ограничителните мерки, преди да се пристъпи към заповедите.

Виж коментарите (105)

Още по темата (17024):
09.04.2024 Лекар: Ако една майка откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Ваксините, които са в Националния имунизационен календар, да бъдат правени
08.04.2024 Проф. Ива Христова разясни за коклюша и стремглавото му разпространение
08.04.2024 Съдът оправда Костадин Костадинов
08.04.2024 Д-р Бацелова: Първите симптоми са като при лека настинка! Никакво
самолечение!
08.04.2024 Костадин Костадинов се изправя пред съда заради COVID-19
Още новини от Национални новини:
Нови изисквания за ресторантите
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
За седмица с металотърсач на плажа си купуваш телевизор
Асен Агов: Войната е до нас, заложено е бъдещето на Европа
Нойзи: Чалгата се индустриализира и успя да зарази като "червен в...
Вижте кои пътища ще са отворени и кои затворени, преди да тръгнет...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).