ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Андрей Райчев: Конституцията не е написана за идиоти, а за разумни хора. Ситуацията е лоша
Автор: Йоланда Пелова 10:42 / 20.10.2022Коментари (4)1360
©
Социологът Андрей Райчев в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Днес в 10.00 часа депутатите ще се върнат в пленарната зала за второто заседание след откриването на 48-то Народно събрание. В сряда то започна с прецедент, след като политическите сили не успяха да изберат председател. След четири опита така и не се стигна до консенсус, гласуване и избор. Безпрецедентна ситуация в държавата, диалог – нулев, в първия работен ден на новите 240 депутати. Следва разговор със социолога Андрей Райчев. Г-н Райчев, очаквахте ли това, което се случи вчера в парламента, тази безпрецедентна ситуация? 

Да, да, чак тая форма не си я представях, но не се е разрешило противоречието между това, което избухна на площада 2020 г., и досега. Нямаме решение, случват се катаклизми в рамките на същия сюжет и всъщност революцията не е прекратена, да го кажа така. Това е положението.  

В предишен наш разговор, много скоро беше той, вие казахте, че "корабът се проверява в буря“. Е, какво показа сега корабът? 

Там е работата, че бурята в момента е в капитанската кабина, а отвън си има отделна буря, истинска. Това е проблемът. Значи България плува в тежки води и три са аспектите – изключително неприятна инфлация, дължаща се на КОВИД преди всичко и на много други фактори, прекалено много напечатани пари и прекалено високо вдигнат стандарт за това, което работим, живеем. Това е едната страна. Втората е енергията. В света има световна енергийна криза, която най-много засяга Европа, а от Европа – немалко и нас. И трето, тая война, която както виждате, ние мислехме, че той, като каза "специална военна операция“, някаква метафора прави, но никаква метафора не е и тя се превръща от военен конфликт във война, все повече се превръща. Още не се е превърнала в истинска война, но натам върви.

И всички тия неща са ужасни. Това и корабите, това и бурите, и бурни вълнения, някакво такова да го кажем, а в капитанската ни кабина – отделна буря, която е зададена от 2020 г., както ви казах. Така че ние трябва колкото може по-бързо да прекратим бурята в капитанската кабина, да излъчим някакво ръководство и корабът да поеме някакъв по-спасителен курс. Това е очевидно. 

А на същото мнение ли сте в момента, че ключът за сформиране на правителство е в Демократична България? 

Точно, абсолютно на същото мнение съм и нещо повече – вчерашният ден го потвърди. На финала на този много неприятен и безплоден ден "Демократична България“ направи правилна крачка, умна, спокойна и нещо перспективно. Те казаха "Дайте тогава да направим ротация“. И между другото, ГЕРБ казаха "Да, съгласни сме, разумно е“, но доколкото разбрах, "Продължаваме промяната“ казаха "Това не става“.  

Да, те казаха, че ще бъдат опозиция.

Не, не, не, не, тук не става дума въобще за управленска формула. Тук става дума да изберат председател и да започне този парламент да работи.  

"Продължаваме промяната“ оттеглиха кандидатурата на Никола Минчев за председател Народното събрание.  

Не, не, нямам предвид това. След безплодния дебат и неговото гласуване ДБ  предложи да правят ротационен председател. 

Да. 

Т.е. да изберат да изберат да речем за един месец единия, после за единия месец – другия, докато… Тоя парламент няма дълга перспектива, така че това да речем един-два пъти ще стане най-много. Това е разумно предложение, за да тръгне някак си парламентът да работи, тъй като въобще не може да тръгне да работи, да не говорим да приема закони и да прави бюджет, за правителство изобщо какво да говорим.

Но това предложение срещна вчера приемане от ГЕРБ и май че на първо четене неприемане от ПП, но да видим дали тая сутрин малко да се вразумят и да кажат "Добре, това е някаква идея, някакъв изход“. Така че в тоя смисъл, ДБ адекватно реагира на своето място. Защото знаете ли какво, ако ДБ каже нещо консенсусно, консенсусът ще стане, защото иначе ПП ще си останат в изолация. Не ми се вярва да се решат на това нещо. И в тоя смисъл, известен оптимизъм вдъхва това, но да видим днес. 

Всички вчера говорят за конституционна криза – има ли риск от такава, вие на какво мнение сте?  

Има, има, има. Това не е до мнение, ако парламентът не заработи, а той не може да заработи без да избере председател. Ако парламентът не заработи, той няма да може да бъде и разпуснат. Как президентът да разпусне парламента? Той има само два начина да го разпусне. Единия е по изтекъл срок – това е след 4 години, и другият е, ако не може да направи трети път правителство. Но те няма да пристъпят към правене на правителство и в тоя смисъл, той не може да го разпусне, а пък той не може да започне. И това в очите на хората е идиотщина, но от юридическа гледна точка е конституционна криза.

Разбирате ли, Конституцията не е написана за идиоти, тя е написана за разумни хора. Те се държат неразумно. И наистина е опасно, ситуацията е лоша. Но би трябвало все пак да се намери някакъв изход, надявам се, ще се намери. Това е изходът, който "Демократична България“ подчерта. Друг въпрос е, че тук има нещо, на което искам да ви обърна внимание.

Ние обвиняваме тези депутати сега и има известни основания, сериозни основания даже хората някак си да бъдат много недоволни от тях. Но вижте, самите електорати им казват: "Няма да се договаряш с ГЕРБ“, а от друга страна "Направете нещо, договорете се“. Разбирате ли, такова е състоянието не толкова на главите на депутатите, колкото на народа.  

Да, объркано състояние. 

Те ги пращат с две противоположни указания: в никакъв случай с ГЕРБ, но някак си направете правителство. Няма как да стане това. Тези две са невъзможни. И аз ги разбирам, тях малко ги е страх от своите избиратели, че ще кажат "Вие ни предадохте“. 

Г-н Райчев, смятате ли, че депутатите вчера говориха предизборно? 

Да, това е, никой не вярва, че тоя парламент ще просъществува. Изборите чукат следователно на вратата, те се някъде най-късно март и съответно всички си правят сметките как да изглеждат пред своите избиратели. А избирателите са им казали "Как така ще направиш с ГЕРБ? Те са крадци – кюлчета и т.н.“, а от другата страна герберите пък са ядосани вече страшно и казват "С тия ли боклуци ще правим коалиция?“. И съответно двете се втвърдяват. А от друга страна избирателите искат обратно – "България е в криза, може ли да направите нещо заедно?“. И в тая смесица между два противоположни импулса – все едно да кажеш на едно куче "Стани и седни“ едновременно и то някак си започва да се суети и затова гледаме.  

Като споменахте куче се сетих вчера, че именно кучето беше един от символите на 48-то Народно събрание – сигурно сте видял и вие… 

Защо не? 

Как едно куче посреща, едно куче беше застанало пред Народното събрание, като един символ го разгадаха хората – посрещаше депутатите. 



Не го видях това, горкото куче. Но те имат доста, доста неприятна задача. И на всичко отгоре, това чупи и парламентарната република, да знаете, защото в реакциите на хората се появяват едни елементи на гняв, а в гняв се взимат лоши решения. А пък като знам аз българския народ, той в гняв взима решения да разпусне, да маха, да накаже. Може би всеки народ е така, но нашият е особено така. И без това нашата политическа класа е недолюбвана, да не кажа мразена от българите, а тук работата расте в един неприятен медицински смисъл да го кажа.  

А как определяте посланието на президента Румен Радев? Той сякаш вчера директно определи програмата на депутатите при откриването на новото Народно събрание? 

То, като всеки човек в политиката, то на него му е ясно, че това е безперспективно и че пак на негов гръб ще лежи тежестта, защото имайте предвид – той вече пети ли път стана… 

Да. 

Прави служебно правителство. Това никак не е малко. От седемте или осемте години, в които е президент, година и половина е минала да е премиер. А без парламент, без закони става една… И той просто иска това да свърши, но то явно няма да свърши преди март.

Той каза, че служебният кабинет все пак има готовност с бюджет, държавен бюджет и закони, изработени от неговото служебно правителство, той изрази готовност, така да се каже.  

Това го разбирам. Само че разбирате ли какво ще стане сега в парламента с този бюджет? 

Какво? 

Ще се получи едно надцакване. Обикновено този, който прави бюджета, той ще го изпълнява.  

Да.  

Мнозинството казва някакъв бюджет и то ще управлява при тоя бюджет – то внимава. Тук обаче, тъй като те правят бюджета, но няма те да го изпълняват, той ще бъде предизборен бюджет и ще изглежда така: едните ще станат и ще кажат "Ние обичаме пенсионерите и искаме да вдигнем пенсиите със 100 лева“, другите ще кажат "Какво? 100 лева е малко“ и т.н. И ще се вземат едни решения, които не самите те ще изпълняват, за пред публиката ще взимат решения. Същото става и с Украйна. България води сравнително нормален курс.

Никой не е обявил, че ние сме предали Украйна, от друга страна, не сме в първите редици на тези, които там се врат да се карат с Русия и се оказват на фронтовата линия най-светлите обекти, да го кажа така учтиво. Тук сега ще стане едно надцакване за Украйна: дай да й дадем тежко оръжие, дай да й дадем много тежко оръжие, дай да й дадем още по-тежко оръжие. Това ще бъде перманентно надцакване за преди избирателя.

Т.е. не се прави нещо за България, а за следващите избори и това е много лошо. В тоя смисъл, президентът е прав да се безпокои какво става. И имайте предвид, че той, ако сега, в момента, ние изхождаме с вас от хипотезата, че избори ще има март, това значи, че президентът фактически до април ще управлява. Това не са малко, това са още четири месеца.  

Г-н Райчев, кои според вас са "гнилите ябълки“ в случая? 

Няма "гнили ябълки“. Има процес на реконфигурация на българската политическа система. Това е положението. На мястото на привичното за нас ляво-дясно – ние сме свикнали за тия 30 години да гледаме, че системата е взела решение наляво-надясно, наляво-надясно, в центъра съответно. Сега, в момента, върви към либерално-консервативно. Ролята на лява партия поемат, тъй като БСП е в много тежко, незавидно положение, ролята на леви поемат либералите. Това е много неестествено, но това е положението, така става.

А съответно бившите центристи, герберите, поемат ролята на консерваторите. Над това, разбира се, много лични неща могат да се наслагат – лични отношения, опита за арест на Борисов и т.н., но извън това, българската политическа система като цяло скърца не само защото някакви хора са вътре, моряците, както ги нарекохме преди малко, а и защото се преконфигурира самата политическа система на България, тя става съвсем нова, поевропейчи се, между другото. 

Очаквате ли днес все пак някакви изненади, диалогът да се осъществи между депутатите, да бъдат по-толерантни? 



Не бих казал очаквам, но мисля, че се надявам, защото тук не е въпрос на толерантност, тук въпросът е само на разум. Трябва да се развърже тоя възел по някакъв начин. Тая ротация не е лошо предложение. Вероятно има и други начини, например да изберат просто от някоя по-малка партия председател – просто уважаван човек. Какво толкова решават? Тоя председател колко време ще бъде председател на Народното събрание? Ние говорим за два-три месеца, какво сме седнали да се разправяме толкова?  

Вие кой виждате, кой потенциален такъв виждате? 

Има 1000 души там, които могат да се справят. Даже Вежди Рашидов се справя с ролята. Хем Рашидов е човек с остри ъгли, той е творец.  

Вчера доста се скара на депутатите, между другото, да. 

Ами да, обаче не се е карал на чуждите срещу своите, а като цяло се караше и правилно се караше.  

Да.  

Но искам да кажа, че даже той се справя с тази роля. Много народ ще се справи с тая роля, какво толкова има в това сега? Председател на Народно събрание не е нещо, което се жени завинаги. За два-три месеца ще е председател на заседанията – голяма работа. Да изберат един нормален човек и да се свърши историята, просто да посочат някоя от по-малките партии. Спокоен, нормален юрист, който чудесно ще се справи. Помните ли, една Ива Митева имаше… 

Разбира се. 

Ами чудесно се справи, беше младо момиче, с някакъв опит в Народното събрание – чудесно се справи. Председател на Народното събрание не може да бъде остър камък, той трябва да е такъв някакъв по-компромисен човек който казва "Хайде да не се караме“ и така. Има 10-15 кандидатури, даже не е интересно да се изреждат. Но те не щат по нагласа. Те искат да демонстрират на своите, че – "Ето, ние сме обидени, вие ни свалихте идиотски от власт“ – това са ПП, и обратно, ГЕРБ – "Няма компромис с тия, тия съсипват държавата“ и т.н. Т.е. тая нагласа трябва да отстъпи и да кажат "Хайде да работим вече“. И това е лесно, до психология опира, за съжаление.


Още по темата: общо новини по темата: 876
06.06.2023 »
06.06.2023 »
06.06.2023 »
05.06.2023 »
01.06.2023 »
30.05.2023 »
предишна страница [ 1/146 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.05.2023 г.
0
 
 
Анатема анатема.Да горите в ада дано.Идиоти власт на властта.
Aнонимен
на 25.05.2023 г.
0
 
 
Лъжеи лъжци лъжи лъжци.Нйма ли да ви омръзне вече да лъжете?
-1
 
 
И тези няма да изпуснат кокала максимално дълго....
+1
 
 
Демек, казва да разбираме, че в Народното събрание са влезли идиоти...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: