Американски кораб, с огромно количество военна техника, пристига в България

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
12:31 / 06.03.2023
2196
Американски кораб с военно оборудване, предназначено за силите на НАТО, разположени в България и Румъния, пристигна на пристанище Александруполис, Гърция, предаде АНА-МПА, цитирани от БТА. 

Товарът е предназначен за военни обучения по Черноморието в Югоизточна Европа.

Американският кораб "Либърти прайд“ (LIBERTY PRIDE) е с дължина 199,9 метра, широчина 32,26 метра и с газене (дълбочина на потапяне във водата) 8,5 м. Корабът акостира в събота сутринта и започна да разтоварва военното оборудване, което чрез комбиниран транспорт ще продължи към България и Румъния. В двете държави ще се проведат две големи военни учения на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО), "Атлантик резолв 23“ (Atlantic Resolve 23) и "Дефендър Юръп 23“ (Defender Europe 23). Ученията са в контекста на военните конфликти в Украйна.

Корабът пристигна в гръцкия град Александруполис от пристанище Чарлстън, САЩ, и ще отплава в средата на настоящата седмица. Американският ферибот е сред първите от цяла верига от конвои с доставки за съюзническите сили в Югоизточна Европа – процес, който се очаква да продължи до края на август.

Както и при други военни транзити, товарите ще продължат да се превозват от пристанището на Александруполис с влакове и камиони. По същия маршрут, но в обратна посока, ще се връщат товари след завършване на военните обучения.

В Александруполис вече са разположени повече от двеста американски военнослужещи, за да координират и контролират транзитите в сътрудничество с пристанищните власти и гръцката армия.

По повод пристигането на кораба в публикация в социалните мрежи председателят на пристанищните власти г-н Константинос Хадзимихаил заяви: "След януарско-февруарските действия на разтоварване и сухопътен превоз за ООН и обмен (rotation) за италианската армия, от днес започваме успоредни операции на цикличен обмен на военно оборудване и средства на армията на САЩ (US Army) с комбиниран транспорт от кораби, влакове и камиони.“

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Блогър сезира редица институции за схема за 250 млн. лв.
Прокуратурата за обвинената във фалшификации Лена Бориславова
Обрат за освобождаването от такси за студентите
Застаряваме, но се раждат повече бебета
Кредитен консултант: Хората, които се замогват, търсят по-големи ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).