Албанецът Лео Кадели стана будител на годината

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
23:11 / 02.11.2021
3383
Сред 130 номинирани  албанец стана будител на годината в едноименния конкурс на БНР. Отличеният Лео Кадели от години се грижи за болни възрастни хора и семейства в нужда. В каузата си въвлича стотици приятели и непознати.

"Почти никога не съм получил помощ наготово, всъщност никога и може би това е да ценя", казва Лео.

"Обаче съм започнал при едно много бедно семейство и съм свикнал да ценя това, което имам. Дори една гъба да измие чиниите, една лампа да свети", продължава той.

Роден в Албания, попада в Гърция едва на осем. Първите седмици живее в подлез, хората му мятат монети. На 19 вече има собствена фирма. Любовта става причина да дойде в България преди 15 години.

"Винаги в някакъв успех седи някаква жена, да кажем така", вярва Лео.

Една друга жена обаче ще се окаже причина да помогна на стотици непознати.

"Видях една баба - баба Недка. Бог да я прости, от няколко месеца не е между живите. Видях един пост за нея, на ваши колеги, местна медия, че има нужда да води сина си на лекар, защото той е болен и не може да си го позволи. Качих се в колата и ходих да я търся, за жалост се оказа, че статията е стара, не можах да й помогна за това, което имаше нужда", разказва той.

Срещите на Лео и баба Недка стават регулярни. Повече от всичко жената имала нужда от топла дума и прегръдка.

"Научих от нея, че доброто побеждава, че трябва да се отнасяш към хората, дори и към лошите, с добро. Аз не съм успял още 100 процента, но работя по този въпрос", споделя Лео.

Така се ражда фейсбук групата "Приятели, помагайте". Чрез нея стотици семейства получили безплатен ремонт на дома си, храна в трудните моменти, електрически уреди и отношение.

"Когато идва един сигнал при мен, ние сме като институция, действаме като институция и хубавото е, че се финансираме изцяло от нашия джоб, нямаме спонсори, нямаме големи фирми, нямаме бюджет, събираме някакви пари и помагаме", обясни Лео как действа групата за помощ.

Наградата "Будител на годината" Лео Кадели посвещава на майка си, която и днес живее в Албания.

"Това ми е достатъчна награда, дали съм будител за един човек или за 1 млн. цифрата за мен няма значение, защото доброто не се мери. Нека оставим всеки да бъде будител за себе си, включително и аз", заключва Лео Кадели.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Лоша новина за абсолютно всички шофьори у нас
Наши бизнесмени: Работните си места ще загубят хиляди служители
Вижте с какви заплати в бруто "Кауфланд" примамва служители
Кметът на Пазарджик остава кмет
Изключително рядко природно явление е предизвикало мощната градуш...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).