Адвокат: В България се злоупотребява много с мярката "домашен арест"

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
19:46 / 05.09.2023
1438
Може да проверите как Софийски градски съд и Софийски апелативен съд насрочват делата си за гледане за мерки за неотклонение - обикновено в кои дни са и как се стекоха събитията при г-н Божков. Прави впечатление, че спрямо неговото производство определено има отклонение. Това коментира в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" адвокат Борис Велев.

"Обикновено делата не се насрочват в тези дни и в тези срокове. Колегите адвокати, които се занимават с наказателно право, много добре знаят как Софийският апелативен съд насрочва делата си за гледане на мерки за неотклонение, а в случая има едно съществено отклонение от обичайната практика. Сега то може, разбира се, и да е случайно, но с оглед финалния акт, вероятно не е случайно. И то напълно се изписва в предположенията, че завръщането на г-н Божков при всички случаи е имало предходен акт на някакъв вид споразумение със съдебната власт", обърна внимание Велев.

Относно мярката "домашен арест", с която се сдоби Васил Божков относно хазартния му бизнес, адвокатът обясни: "Тази мярка е сравнително лека, защото обвиняемият си е вкъщи, в домашна среда. Не може, естествено, да напуска домашната среда, само със специално разрешение това е допустимо, но домашният арест се зачита за изтърпяване на наказанието. Т.е. дори да предположим, което аз не вярвам, че ще се случи, но да предположим, че г-н Божков ще получи някакво наказание от съда, то той ще го изтърпи или голяма част от него ще изтърпи именно с мярка "домашен арест“, добави Велев, като уточни, че в България се злоупотребява много с тази мярка.

Виж коментарите (0)

Още по темата (317):
07.05.2024 Освободиха Божков под гаранция от 130 000 лева
07.05.2024 Божков отново в съда
23.04.2024 Божков с коментар за обвинението: Прокуратурата вкара делото в съда, за да не мога да се включа в изборите
23.04.2024 Над 250 свидетели са разпитани по делото "Божков"
23.04.2024 Божков се изправя пред съда
01.04.2024 Васил Божков: Никой не е виждал колекцията ми, след като бе конфискувана 
Още новини от Национални новини:
Абитуриентка-отличничка показа обувки за 2000 лева. Майката: Дете...
Излезе най-новата прогноза за вторник
Затвориха 7 обекта след нередности с вносни храни
Главчев и социалният министър с призив: Край на спекулациите, ще ...
Не слагайте подписа си под нов трудов договор, който не включва т...
Призовават като обвиняем собственика на оръжието, с което синът н...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).