ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
96% от българите не ползват предпазен колан на задната седалка
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:25 / 22.05.2010Коментари (16)2035
©
Близо 96 на сто от българите не ползват колан на задната седалка, съобщи Владимир Тодоров от Българската асоциация на застраховани при катастрофи. От КАТ отчитат, че интензивността на пътя нараства през летния сезон. Близо 300 човешки живота е можело да бъдат спасени, ако жертвите на катастрофи са ползвали колани. Други 3000 човека биха избегнали сериозни травми.

От асоциацията посочват, че са мит твърденията, че при преобръщане на автомобил коланът пречи на човека да излезе от возилото или, че е безсмислено ползването на детски столчета и колани на задните седалки. Несериозно оправдание от страна на водачите е, че коланът им пречи да шофират. От БАЗК обясняват, че ако в продължение на седмица редовно се поставя колан, с него се свиква. При ползване на колан опасността от смъртен изход или тежка травма при катастрофа е три пъти по-малка. Животът на пътниците е по-застрашен от този на водача, за това е изключително важно да слагат коланите си.

Близо 2 млрд. лв. са преките и косвените загуби за държавата при катастрофи за година. Това са разходи за болнично лечение на пострадали и ликвидирани на последици. За неползване на колани миналата година са съставени близо 66 000 наказателни постановления и 6500 фишове, отчитат от КАТ.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Какъв процент от караните в България "бараки" са оборудвани с колани за трима пасажери на задната седалка? Аз не знам. Не знам и дали в ЗДП има императив за задължително ползване на колани на задната седалка. Ако някой е наясно, нека ме осветли! Иначе за какво дискутираме?
+1
 
 
Пич, в Италия е така, сигурно и тук законът го позволява. Но едва ли италианските ченгета си позволяват да правят всичко, което забранява законът. Имам снимка на патрулка, спряла на място за инвалиди, а ченгетата си хапват спокойно кебапчета на 5 метра от нея. Няколко пъти съм виждал и как ченгета минават без да намалят дори на знак Стоп, спират на 20 метра от него и почват да дебнат кой няма да спре на знака, за да "си свършат работата". Ей такива неща дразнят обикновения човек, а не факта че карат без колан в патрулките. Въпросът е, че и в личните си коли не ги слагат, нали са куки.
0
 
 
А доколкото до полицаите и всички други,да не изброявам : не поставят колани,трябва да имат време за реакция,така е в Италия.
0
 
 
Специално за Италия,колана е задължителен,а и тук се кара на 2/3 метра от кола до кола. + това,не знаеш,от къде ще те щракне камерата.Идва ти снимка и глоба от 100/200Е,зависи и скоростта и -5 точки.Но на задните седалки не слагат.
-3
 
 
96% от хората не слагат колани на задната седалка,пък като чете коментарите човек ще рече,че в този сайт коментират само останалите 4%.Гледайте само клавиатурите ви да не станат златни,като ги пипнете.Ех,че е силен на приказки българинът...Ама си седи вкъщи като квачка,докато братята гърци леят кръв за правата си!
Горд член на "Глас народен", начело със Светльо Хиподилски! Бивши комунисти няма! Б(*П, ГЕйРБ, ДуПеСе и Атака - в Батака! Време е за промяна!
на 22.05.2010 г.
0
 
 
Аз и на задната седалка слагам. Още като се кача в колата.
+2
 
 
Хора,слагайте си коланите!Миналата година изпитах на собствен гръб ползата от колана.Не чакайте да се случи и на вас,за да се убедите в ползата от него!Може да се окаже късно!!!
0
 
 
Въпрос на политика на шофьора. Моята кола не потегля без всеки да се е закопчал. Нямам никакво желание при катастрофа тези зад мен да ме сплескат на предното стъкло.
0
 
 
Няма значение дали другите си слагат колан. Той е измислен за вашата безопасност, а не с цел да ви глобяват.
+1
 
 
Аз лично се чувствам некомфортно като седна в колата да съм без колан, независимо дали карам или просто се возя, някак се чувствам по-добре прилепнал в седалката. И винаги казвам на всички останали да се "закопчеят" преди да сме потеглили, дори и тези на задната седалка.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Искаме 47 милиона лева за Южен обходен колектор
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: