92 години от подписването на Ньойския мирен договор

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (2)
13:24 / 27.11.2011
1397
27 ноември е дата, която е изпълнена с горчивата поука, че политиците трябва да умеят да избират съюзници и противници. Това каза историкът академик Георги Марков, директор на Института по история на БАН, по повод 92-годишнината от подписването на Ньойския мирен договор. По думите му - по време на Първата световна война това, което е липсвало на българската външна политика, е липсата на прозорливост - кой ще спечели войната. "Дипломатите от столиците на шестте европейски сили - от шест пълномощни министри, петима са посочвали, че Съглашението разполага с огромни човешки и материални ресурси, и че Германия и Австро-Унгария не могат да спечелят войната. 

Но в края на краищата цар Фердинанд и правителството на Радославов избират погрешната страна, губещата страна. Една война, която не е могла да бъде спечелена въпреки нашата бойна слава по бойните полета", каза академик Георги Марков.

По думите му - с Ньойския диктат, България не само губи територии, но губи и вярата, че може да решим със собствени сили българския национален въпрос. "Оттогава често се казва: каквото и да правим - и да печелим бойни победи, то Великите сили решават. Според мен - там е коренът и на днешното обезверяване - когато, вместо да се захванем със собствени сили да решим един въпрос, ние се надяваме, че някой от вън ще го реши", коментира историкът академик Георги Марков.


Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Гърмежи и валежи до часове
Публикуваха отговорите за втората матура
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите
Доц. Мангъров обясни за "вируса на шамара"
Организират екскурзии за Роза Дамасцена
Иво Сиромахов: Ако смятате, че абитуриентите са прости, значи не ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).