ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
9000 ученици напускат клас заради трудни уроци
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:53 / 18.04.2011Коментари (4)2076
© Impact Press Group
Около 9000 ученици, или половината от тези, които напускат школата всяка година, посочват като причина за прекъсване на образованието си безинтересните или трудни уроци. Това показва социологическо проучване по поръчка на Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН), публикувано от Националния институт за обучение на директори през април 2011 година.

По данни за учебната 2006-2007 г. в страната са функционирали 3142 училища. Броят на учениците от първи до четвърти клас е 263 614, от пети до седми клас-292 590, от девети до 12-и клас-310 168. През същата учебна година са отпаднали 18 347 ученици. Между 2 и 3% от всички ученици напускат всяка година училище, сочат данните от Националния статистически институт и просветното министерство.

Преди дни правителството одобри 17 млн. лв. за обучение и интегриране на отпадналите от училище младежи. Средствата са от еврофондовете. 7 млн. лв. ще бъдат използвани за отпадналите ученици, а останалите 10 млн. лв. са за програмата "Включващо обучение", която трябва да осигури равен достъп до образование на малцинствата.

Три четвърти от тях се определят като роми или цигани.

Най-голяма част от отпадналите са посочили, че се отказват от училище заради трудните уроци в пети клас. 87,6% от всички напуснали ученици не могат да прескочат летвата при преминаване от начално към прогимназиално образование.

Всеки трети неуспешен ученик излиза от системата заради трудни уроци, а 22% напускат завинаги училище, защото не им било интересно, сочат резултатите от проучването на МОМН.

Анкетираните родители посочват дупките в семейния бюджет като основна причина децата им да не ходят на училище. 50 на сто от анкетираните майки и бащи забраняват на детето си да учи в по-горен клас, защото нямали пари за учебници, дрехи, храна и раница. Масово семействата пращали невръстните си наследници още между 12 и 16 години да работят в строителството или да помагат с намиране на желязо за вторични суровини, отговарят анкетираните. Сред ромите друг важен проблем са ранните бракове. Всяко десето момиче под 16 години се принуждавало да спре с уроците, за да отгледа първото си дете.

Държавата планира да въведе специални мерки за намаляване на напусналите ученици. Натиск за бърза реакция на просветното министерство оказва и Европейската стратегия 2020. Според стратегическите документи държавата спешно трябва да овладее проблема.

Първите крачки вече са направени - министерството всяка година осигурява учебници на всички ученици от 1 до 8-и клас, в проблемните райони е предвиден безплатен транспорт. Просветното министерство планира да въведе нов тип паралелки в училище - наваксващи класове.

В продължение на 1 година отпадналите ученици ще си преговарят последния изучен от тях материал. След това ще догонват връстниците си по образование. Според експертите за най-закъсалите ученици трябва да се осигурят и безплатни частни уроци от специално назначени учители.

Източник: в. "Монитор"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+5
 
 
Съгласен съм, че уроците са безинтересни, защото самите учебници са безинтересни, макар и написани от "хабилитирани учени", които обаче са далеч от действителността. В никакъв случай обаче уроците не са трудни, имайки предвид, че сегашните първолаци, а и по-големите от тях, са много по-напреднали (в интелектуално и информационно отношение) в сравнение с връстниците си отпреди 20-30 или 50 години. Трудни са уроците за онези ученици, за които самото училище е "тежест", каквато (евентуално) е била и за родителите им. Такива "затруднени" ученичета просто са изгубили първите седем години от възпитанието и предначалното си образование, за което отговорността и задължението се пада на родителите им. "Дупките" в семейния бюджет също не са добър аргумент като оправдание за неходенето на училище - българинът от векове е давал мило и драго, за да изучи децата си, продавал е имоти, за да ги изпрати в Хайделберг и Санкт Петербург. Българинът - в това понятие включвам и арменеца, и евреина, които са се интегрирали към българската нация, откакто са се населили по нашите земи, за разлика от циганите, които повече от 600 години върлуват у нас, на Балканите, в Централна и Южна Европа, но най-вече - в България. А ранните бракове? - Боже, опази! - тази племенна традиция сред циганите може да бъде прекратена отведнъж, при това - без да се нарушава Законът - непризнаване на браковете на непълнолетните (по-точно - съжителствата, защото те не узаконяват браковете си, а освен това правят "конкубинати" един след друг, при което не се знае кой или кои са бащите на невинните отрочета), от което следва - никакви помощи за създадените от тях деца. Образователната ни система един път завинаги трябва да отсече: помощ за всички, които искат да се образоват, и санкции за всички, които не искат това (отнася се за задължително средно образование, а не за основно, защото без средно образование в днешно време ще сме равностойни на примати).
+7
 
 
само циганите напускат училище никъде не съм чул и видял българче да напусне училище защото уроците му били трудни и то в 3 -ти клас гнусните мързеливи мангали искат да са образовани но и да не ходят на училище - еми не става
+8
 
 
Вдигнете заплатите на учителите! Защитете ги от наглите ученици! Направете тяхната професия уважавана и престижна! Иначе милиони левчета се намират да кърпят това, което е скъсано при нормалния учебен процес. Не държавници, а боклуци!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Поскъпване на хранителните продукти
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: