9% ДДС за селски къщи и хижи

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
09:27 / 16.11.2011
1679
С 9% ДДС вече ще се облагат не само нощувките в хотелите, а по-ниската ставка ще се отнася и за настаняване в различни места за подслон като къщите за гости и хижите. Това предвиждат промени в Закона за данъка върху добавената стойност, приет вчера на първо четене в пленарната зала. Мотивът за включването на новите текстове е, че по този начин всички потребители на туристическите услуги ще бъдат равнопоставени.

По-ниската ставка от 9 на сто обаче няма да се прилага, когато туроператори препродават предлаганите от тях пакети за настаняване на свои колеги.

Преференциалното ДДС няма да доведе до намаляване на цените на нощувките, коментира Светла Панайотова, представител на западните туроператори "Томас Кук" и "Некерман" за България. Според нея хотелиерите просто ще реализират по-голяма печалба, без това да се отрази на крайния потребител.

Промените в закона за ДДС предвиждат още дилърите на стоки втора употреба да могат да се възползват от данъчен кредит по общия ред. Това обаче ще е валидно при търговия с вещи, които не са произведения на изкуството. Според сегашните разпоредби възстановяването на ДДС за тези търговци се отлага до момента на последваща доставка. Чрез промяната те би трябвало да могат да се възползват от правото на данъчен кредит по-лесно.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Промениха таксите за някои лични документи
Българин: Всичко отива за храна и сметки
Вадете чадърите утре, връхлитат ни дъждове
Първи подробности от прокуратурата, след като 36-годишна жена поч...
Сакскобургготски след пренасянето на останките на Фердинанд: Благ...
Ген. Стефан Янев призова за смислен и съзидателен диалог в следва...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).