ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
850 лв. заплата за инженер в Пловдив правят региона привлекателен за инвеститори
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:26 / 20.11.2012Коментари (14)16300
© Plovdiv24.bg
"Не съм запознат как са събирани данните от проучванията на Българската стопанска камара (БСК) и КНСБ, според които у нас растат високите заплати, а ниските - не. Но "Индъстри уоч" също прави свое проучване на всеки 6 месеца и според неговите данни в последните 12-18 месеца има раздвижване и при високите, и при по-ниските заплати, при това в посока нагоре", каза Георги Стоев - макроикономист от "Индъстри уоч".

"Изследваме два сегмента заплати - единия го наричаме "среден" - това са такива позиции, за които не се изискват особени квалификации и умения, например диплома за висше образование, перфектно владеене на чужд език и т.н.

Но независимо от това кандидатът все пак трябва да притежава някакви умения - например да владее малко английски, да има компютърна грамотност - рецепционистка в хотел е такъв типичен случай. Нито е нискоквалифициран персонал, нито - високо специализиран, затова го наричаме "среден сегмент на пазара на труда" или среден профил работник, служител. В този сегмент - средния, попадат 40-45% от всички работни места. Тъкмо при тях "Индъстри уоч" наблюдава известно раздвижване.

В малък град като Габрово например, ако преди средният служител е получавал 530 лв. след данъци и осигуровки, от началото на 2012 г. взема 570 лв. Това категорично не е средна заплата на всички в региона, но я получава т.нар. среден служител. Ако в този регион дойде инвеститор и разкрие примерно 120 работни места, от тях 10 ще са за административно-счетоводно управленски кадър. И тези 10 той може да си ги докара отвсякъде, без значение дали е Пловдив, Варна, Трявна или София.

Има също и позиции, които се движат между 10 и 25 процента от трудовия пазар.

Това е персонал, който няма специализирана квалификация - той например складира, пренася, кара мотокар и т.н. Една касиерка в супермаркет също е типичното средно ниво персонал, доставчик в търговията с "баничарка" - също. Тези са масовите служители в България, които следим.

И е ясно, че ако ги сравним със сегмента на високите позиции, ще има сериозни разлики, както и хора с високи заплати. Но ако трябва да обобщим, голямото перо в
разходите за персонал са хората с ниска квалификация. Оттам могат да дойдат и конкурентни предимства за инвестиране в конкретен регион в сравнение с други. А да не забравяме, че между регионите у нас също има драматични разлики в заплащането.

Буквално преди дни в "Индъстри уоч" завършихме проучване за заплащането на квалифицирания производствен персонал в Пловдивския регион - шлосери, заварчици, стругари - хора, които не са експерти, но не са и в най-ниския сегмент (този на работника, който товари кашони в бус например). 

Установихме, че в Пловдив чистата месечна заплата на инженер е 850 лв., а при специализираните производствени работници - 700 лв. В друг град може дори да се получи и обратното като пропорция в заплащането на труда.

Затова е по-добре първо да гледаме данните на регионално ниво, а не на национално. И да не забравяме, че такъв феномен като българска средна заплата няма. Има заплати във Варна, в Пазарджик, във Велико Търново.

Другото, което бих препоръчал, е да се гледа не толкова отрасловият профил, а в какъв сегмент попадат хората - дали в нискозаплатените, т.е. неквалифицираните, или са в състава на онзи сегмент, при който работодателите започват да стават по-претенциозни и искат специфични умения от работниците.

И ако на едно място за счетоводител може да бъде назначен само завършил търговска гимназия, на друго изискват той да е млад, компютърно грамотен, с шофьорска книжка, да знае английски и т.н. Това са умения, които не го правят автоматично специалист, експерт, но със сигурност го поставят в една малко по-висока позиция.

От тези факти, че работната заплата тръгва нагоре, обаче не може да се направи извод, че и икономиката е дръпнала нагоре, защото продължава тенденцията на свиване на работни места. В този процес трябва да имаме предвид и гледната точка на инвеститорите, за които е важно при какви нива на заплащане могат да наемат персонал.

Важно е да отбележим, че някои градове са много привлекателни за инвеститорите. Във фокуса на инвеститорите в последно време например е регионът Пловдив - заради наличието на голям като бройка трудов ресурс, и то съсредоточен в преработвателната промишленост.

Тук става дума за индустриални играчи, които искат да произвеждат конкретна продукция. И могат да разчитат, че ще наемат инженери, стругари, заварчици и т.н. Което пък върви ръка за ръка с ниските възнаграждения за тях - по-горе вече стана дума, че инженер в този регион взема 850 лв., а стругар или заварчик - от порядъка на 600 лв., след облагането с данъци. Което прави региона като цяло конкурентен на София за инвестиции. И е силно конкурентен за морския регион на Варна и Бургас, където немалка част от заетите участват сезонно в пазара на труда.

Така се очертава една картина, която показва, че някои региони са доста конкурентни дори и при сегашните икономически условия.

При това тук трябва да се имат предвид не само нивата на работните заплати, но и други условия за инвеститорите, осигурени от конкретна добра местна политика.

Разбира се, влияят и други фактори. Ще дам пак пример от Габрово, където се оказа, че квадратен метър земя в индустриалната зона върви по 100 евро и дори това се смята за евтино. При това положение няма как да си привлекателен за инвеститорите дори и ако работните заплати са ниски.

От друга страна, време е да осъзнаем, че онзи период, в който имаше изобилие на работни места - като например брокери на недвижими имоти или на секретарка на строителна фирма с добро заплащане, е свършил за България. Ако човек досега можеше да разчита, че ще купи магазин, ще го развие и ще го продаде на печалба, това вече едва ли може да бъде сигурен успешен бизнес. Дори малко се надценява и бизнесът с имоти. 

Двигател за създаване на нови работни места оттук нататък все повече се очертава да бъде индустриалната дейност. Плюс съпътстващи дейности като счетоводно обслужване, рекламна дейност и др. Очакването е растежът в икономиката да тръгне по линия на индустриалното производство. Това се потвърждава и от данните за БВП от миналата седмица - ръст на аграрния и индустриалния сектор и спад на сектора на услугите", анализира Стоев.

Източник: в. "24 часа"








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
550лв на човек е прага на преживяване според статистиката от миналия месец.Ако ивеститорите си мислят,че 850лв заплата е привлекателна и с нея може да се издържа семейство да се пробват да живеят 1 месец с тези пари. Сещам се за част от един виц: ...Обама:В САЩ заплатите са около 2500 долара.За преживяване са нужни 1500 долара и нас не ни интересува какво правят с останалите пари. мин.Дянков: Заплатите в България са около 600лв.За преживяване са нужни 1000лв.,но нас не ни интересува от къде хората намират останалите пари.
+3
 
 
Привлекателен за сирийци и египтяни, щото се знае че тук ги има в повече...средната заплата не е мръднала от 2005...що не кажете на кое място е Пловдив икономически в страната
+2
 
 
Именно! Всеки уважаващ себе си инженер, няма да работи за тези пари. В София ще взима поне 1300-1500лв. и условията му на труд ще са доста над тези в Пловдив. Поредната статия, която се опитва да ни убеди, че всичко е розово...
0
 
 
Хората в България нямат желание за работа,в една песен се пееше чакат на аванс и на заплата без да очакват повишение на заплатата ден да мине друг да дойде.Сменихме на една позиция 3-ма млади кадри всеки следващ беше по-мързелив от предишния.Взехме човек на 32 години със средно образование и сега след 3 години работа той е на заплатата на инженерите,защото те барат само тънка работа,а той прави всичко с желание.Извода какъв е-Бъдете постоянни в работата и се доказвайте всеки ден.Милионери няма да станем,но ще оцелеем в тези тежки години.Успех.
+5
 
 
А тези 850лв. правят ли региона привлекателен за инженерите?
+6
 
 
Не пренасяйте личните си неуспехи върху всички
-1
 
 
Блаженни са вярващи.Кого и защо лъжете.Като Пловдив е с най голяма безработица и най ниски заплати.
+9
 
 
Страхотна статия и дай Боже да е вярна - трябва ни производство за да се съвземем
+14
 
 
Къде го видяха този растеж за увеличение на заплатите.Мога да кажа,че масово се работи за заплати около 500-600лв,даже и за по-малко.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Животните на Фокус
Туризъм
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: